Thursday, December 10, 2009

" Δώρο" Χριστουγέννων για τον Βασίλη Μπολάνο από τον προϊστάμενο εισαγγελίας Αυλώνος

Η εισαγγελία Αυλώνος εναντίον Μπολάνου

http://www.nenanews.eu/opinions/


Του Βασίλη Ιατρού

Ύστερα από αλλεπάλληλες κατηγορίες και δικαστικούς μαραθώνιους, που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα για το αλβανικό βαθύ κράτος, ο γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του εισαγγελέας της περιφέρειας Αυλώνος Πετρίτ Μάλαι με σκευασμένες κατηγορίες ζητάει εκ νέου την σταύρωση του προέδρου της Ομόνοιας και δημάρχου Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου. Η κατηγορία για α)κατάχρηση εξουσίας και β)πλαστογράφηση στοιχείων είναι το ¨δώρο¨ Χριστουγέννων για τον Βασίλη Μπολάνο από τον προϊστάμενο εισαγγελίας Αυλώνος.

Είκοσι τρείς σελίδες που παραπέμπουν ολόκληρη την επιτροπή πολεοδομίας της Χειμάρρας, τον νομικό σύμβουλο αλλά και τον δήμαρχο έχουν σταλεί για εκδίκαση σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα άρθρο 248 και 190 όπου και προβλέπεται πολυετή φυλάκιση και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα. Για τον ανύποπτο αναγνώστη, ο οποίος δεν γνωρίζει τους ανοιχτούς λογαριασμούς του αλβανικού κατεστημένου με τον δήμαρχο Χειμάρρας και πρόεδρο της Ομόνοιας, δεν υπάρχει πρόβλημα αφού οι πολίτες και περισσότερο όσοι έχουν εκλεγεί να προστατεύουν τα συμφέροντα του κοινού είναι και έτσι πρέπει να είναι υπόλογοι στους νόμους της πολιτείας. Εάν όμως τρέξουμε εννέα χρόνια πίσω και στις τρείς τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις θα διακρίνουμε χωρίς καμία δυσκολία την αλλεργία που έχουν οι Αλβανοί τόσο με τον συγκεκριμένο δήμαρχο όσο και με την περιοχή η οποία είναι ελληνική αλλά αμφισβητείται από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Για όσους από εμάς γνωρίζουν την οδύσσεια εκλογής του Βασίλη Μπολάνου τα συμπεράσματα των διώξεων είναι εύκολα και θα έχουν, χωρίς να είναι κάποιος μάγος για να μαντέψει, και συνέχεια.

Το έγκλημα του δημάρχου και της πολεοδομικής επιτροπής αυτήν την φορά είναι οτι χορήγησε άδεια οικοδομής σε Χειμαρριώτες σε χωράφια που κατά τον αλβανικό νόμο δεν τους ανήκαν και βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως. Σχετικά με την πρώτη κατηγορία όλη η Χειμάρρα γνωρίζει οτι τα χωράφια τους άνηκαν ενώ όσον αφορά την δεύτερη ο αλβανικός νόμος βασίζεται σε ένα σχέδιο πόλης που είχε εγκριθεί το 1987.

Η αλβανική κυβέρνηση, αφού είδε πως τον Έλληνα δήμαρχο δεν θα τον είχε συνέταιρο στις παρανομίες υφαρπαγής της γης και δεν θα έκλεινε το μάτι στους μαφιόζους πολιτικούς που ορέγονταν την ακροθαλασσιά για ανέγερση τουριστικών χωριών πολυτελείας, χρησιμοποίησε πολιτική του καρότου και του μαστιγίου.

Ο πρώτος που δοκίμασε την πυγμή του Μπολάνου και πήρε το μήνυμα ήταν ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας που κατάγεται από την περιοχή. Οι παράνομες οικοδομές με αμφισβητούμενες άδειες πολεοδομίας που του παρεχώρησαν οι τέως δήμαρχοι και το άσυλο με το οποίο τον κάλυπταν οι πολιτικοί στα Τίρανα πήραν οριστικά τέλος. Η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς χρησιμοποίησε διάφορα τρικ για να κάμψει την αδιαλλαξία του δημάρχου χρησιμοποιώντας ακόμη και την Διεθνή τράπεζα η οποία είχε αναλάβει το κόστος ταυτοποίησης και σχεδιασμού των παραλιών το οποίο ανέρχεται στα σαράντα εκατομμύρια δολάρια. Όλως τυχαίως διαχειριστής του προγράμματος της Διεθνής τράπεζας ήταν ο γαμπρός του πρωθυπουργού. Οι τεχνικές μελέτες χωρίς την έγκριση της τράπεζας επεκτάθηκαν και σε ιδιωτικές περιουσίες ειδικά στην παρθένα θαλάσσια περιοχή Γυαλός-Χειμάρρα όπου και κατεδαφίστηκαν κτήρια μιας ζωής των κατοίκων που τα χρησιμοποιούσαν για ενοικιαζόμενα δωμάτια για να κερδίσουν το μεροκάματο.

Η αντίδραση του δημάρχου προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν άμεση, κινητοποιήθηκαν όλοι οι μηχανισμοί και χάρη στην σωτήρια επέμβαση του πρώην αρχηγού της C.I.A. George Tenet ο οποίος κατάγετε από την περιοχή η διεθνή τράπεζα ακύρωσε το συμβόλαιο χρηματοδότησης, ζήτησε συγνώμη από τους παθόντες και υποσχέθηκε να αποζημιώσει τις καταστροφές.

Ο ίδιος ο διευθυντής της Διεθνής τράπεζας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου έδωσε γερό χαστούκι στην κυβέρνηση η οποία στην συνέχεια χαρακτήρισε υπαίτιο της ρήξης τον δήμαρχο Μπολάνο. Εν τω μεταξύ από τον καιρό που ανέλαβε τα ηνία του δήμου ο σημερινός δήμαρχος διάφοροι υπηρέτες του βαθύ αλβανικού κράτους οι οποίοι κατά το παρελθόν για τις υπηρεσίες που προσέφεραν έπαιρναν αμοιβές πότε σε χρήμα και πότε σε είδος, όπως στην τουρκοκρατία οι αλλαξοπιστήσαντες αμείβονταν με γεωργικές εκτάσεις, με την νέα κατάσταση έχασαν τα προνόμια και στην συνέχεια το έπαιζαν κυνηγημένοι.

Εν τω μεταξύ οι συχνές επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στη Χειμάρρα δεν έκαμψαν τον δήμαρχο με τις ελκυστικές παροχές και οικοδομήματα τουριστικών χωριών για το καλό της περιοχής.

Το δόγμα Μπολάνου για την Χειμάρρα και τα παράλια είναι η μη αναγνώριση του νόμου7501 και η γη να πάει στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ο νόμος 7501 που μοίρασε τη γη σε όλους έφερε ξένους στα χωράφια των παππούδων και πατεράδων των χειμαρρέων ενώ οι ακροθαλασσιές έχουν γεμίσει με επιχειρηματίες Αλβανούς. Τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή είναι η παραλία Δρυμάδων όπου αλλοεθνής έχουν αρπάξει τα οικήματα που ανήκουν σε ντόπιους με την συνδρομή των δικαστηρίων και την ανοχή του κράτους δεν λένε να φύγουν.

Οι Αλβανοί δεν είναι ικανοποιημένοι από την όλη κατάσταση και βλέπουν ως μοναδικό εμπόδιο τον Βασίλη Μπολάνο για να αρπάξουν την γη των ανυπεράσπιστων κατοίκων και με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις προσπαθούν να τον βγάλουν απο την μέση.

No comments: