Wednesday, February 03, 2010

Modeli anglosakson i regjistrimit te popullsise ne Ballkan dhe "Albania sui generis"

Grafiket e siperm tregojne nje shembull te regjistrimit te popullsise ne Rumani sipas perberjes etnike ne 1992 dhe 2002, legjenda e shpjegimit duhet lexuar duke perfshire te dy figurat bashke. (Ne fund te artikullit jepet nje fragment nga po ky shtet rreth regji9strimit fetar.)
Pra nuk eshte e rastit qe Rumania eshte pjestar i Komuniteit Europian.
A desherojne shqiptaret te behen pjese e ketij komuniteti? Per sa kohe te dominojne ne mendimin intelektual platforma ideologjike nacionaliste qe i kundervihen parimeve europiane kjo gje veshtiresohet shume.

Eshte per tu shenuar nje zell i papermbajtur i disave, madje dhe i grupimeve politike si G99, (si dhe disa figurave te larta te shtetit shqiptar ne kohe te ndryshme) qe ndonse diskutohet problemi i regjistrimit te popullsise ne Shqiperi me detajet e vecanta te perkatesise fetare apo etnike, ky problem i brendshem i Shqiperise paraqitet sikur te ishte i implikuar nga Greqia duke projektuar sipas tyre "armikun e madh te shqiptareve"-megjithe se aty punojne rreth 1.000.0000 shqiptare). Po te behet nje verifikim i thjeshte, do konstatohet se gjate intervalit 2000-2003 gjate gjithe regjistrimit te popullsise ne gjithe vendet e ish bllokut socialist (BS dhe gjekte) dhe ne vecanti ne vendet ballkanike, me perjashtim te Shqiperise eshte realizuar regjistrimi pikerisht duke perfshire edhe keto detaje (ne internet mund te gjeje secili lista konkrete ne rajonin ballkanik nga Rumani, Bullgaria, Fyrom, Montenegro, Sllovenia, Kroacia etj).
Madje nje regjistrim i tille eshte bere edhe ne ato vende qe ju referohemi si model i demokracise: ne USA ne 2000 dhe ne Britanine e Madhe ne 2001(modeli anglosakson qe konsiderohet nga shqiptaret si enderra e tyre).

Per kuriozitet mund te verifikohen keto ne sitet:

Serbi ne 2002

http://webrzs.statserb.sr.gov.yu/axd/en/popis.htm (see Book 3: "Confession, Mother Tongue and National Identity or Ethnicity According to Age and Gender – Data by Municipalities")

Kosove ne 2000

Fyrom ne 2002

http://www.stat.gov.mk/english/glavna_eng.asp?br=18

PC-AXIS Files for Subject Area: PopulationTotal population of the Republic of Macedonia by ethnic affiliation, by municipalities, Census of population, households and dwellings 2002

  • Select part /
    • Ethnic community: Total, Macedonians, Albanians, Turks, Roma, Vlachs, ... (9)

Rumani ne 2002

http://www.recensamant.ro/

4. POPULATIA DUPA ETNIE 5. POPULATIA DUPA LIMBA MATERNA

6. POPULATIA DUPA RELIGIE LA RECENSAMANTUL DIN 2002


Bullgari ne 2001

http://www.nsi.bg/Census_e/Census_e.htm (English)

Croaci ne 2001 Kroacia:

http://www.dzs.hr/Eng/censuses/Census2001/Popis/E01_02_02/E01_02_02.html

me kete adrese gjendet direkt tabela me regjistrimin etnik te popullsise

Slloveni

Sllovenia cencus 2002

http://www.stat.si/popis2002/en/rezultati/rezultati_red.asp?ter=SLO&st=53

Montenegro 2003:

http://www.monstat.cg.yu/Popis.htm


Shtrohet pyetja: a perben Shqiperia nje rast origjinal qe nuk duhet ti bindet ligjshmerise se vendeve ballkanike ne regjistrimin e popullsise?

Le te shenohet se gjithe regjistrimet ne keto vende jane ne perputhje:

1) According to the Constitutional Law on Human Rights and Freedoms and of the Rights of Ethnic and National Communities or Minorities

Atehere nqs kushtetuta e Shqiperise nuk eshte ne perputhje me kete ligj nderkombetar sic pretendohet nga z. Pellumb Xhufi , duhet qe kushtetuta e Shqiperise te vije ne perputhje me ligjet nderkombetare dhe jo e kunderta

4 comments:

himara said...

Census of Romania: ilustration of the article above

In the urban area, the weight of the population of Orthodox religion is of 87,0%, slightly increasing as against 1992; on the contrary, the weight of the population of in rural area decreased from 86,8%, in 1992, to 86,3%.
The persons belonging to the Orthodox religion represent 80% in a number of 31 counties and in the municipality of Bucharest, and more than 95%, in 20 counties. The weight of the Orthodox persons is of a majority in other 8 counties, with values between 50 and 79%.
The Orthodox persons stand for a weight of less than 50% only in Harghita and Covasna counties (13,3% and 22,4%, respectively).
In comparison with the previous census, the persons who declared themselves of certain religions increased both in number and in weight, as in the case of those belonging to the Pentecostal, 7th-Day Adventist, Baptist, Lutheran-Evangelical Synodal-Presbyterian, Old-Rite Christian church and Muslim religions.
The Roman-Catholic religion population stands for a 4,7% weight in the total population, decreased as against that of 1992 (5,1%). The same decreasing trend is also noticed by area, but with higher values in the urban than in the rural area. At territorial level, the Roman-Catholic religion population stands for a weight of more than 9% in a number of 9 counties, where, as a matter of fact, 3/4 of the population belonging to this religion are concentrated.
The counties with the highest share of the population belonging to the Roman-Catholic religion are the following: Harghita (65,3%), Covasna (36,1%), Satu Mare (18,1%), Bacău (17,0%), Neamţ (11,0%), Timiş (10,5%). It should be noticed that the weights in most of these counties are decreasing as against 1992. The only exception is Neamţ where the weight of the Roman-Catholic religion population increased from 10,8% to 11,0%.
The persons who declared themselves of Protestant religion stand for a 3,2% weight, decreasing against 1992 (3,5%), due to their decrease by 104 thousand persons. Over one half of the Protestant population lives in the urban area.
Weights of over 10% (decreasing, as compared to 1992) are recorded in 7 counties, where 8/10 of the total Protestant population are concentrated. These counties are as follows: Covasna (33,4%), Mureş (26,9%), Sălaj (19,5%), Satu Mare (18,7%), Bihor (18,0%), Harghita (12,7%) and Cluj (12,3%).
The number of persons of Pentecostal religion increased by 1,5 times, as against the previous census. The weight of the persons belonging to this religion is of 1,5% of the total population, increasing in comparison with 1992 (1,0%). This is especially due to the numerical growth of the population belonging to this religion, living in the rural area.
The Pentecostals live in proportion of 60% in the rural area.
More than 3/5 of the persons who declared themselves of Pentecostal religion are concentrated in a number of 10 counties in the Western and Northern part of the country: Suceava and Bistriţa-Năsăud (with 6,4% each), Arad (6,3%), Bihor (5,7%), Timiş (4,2%), Cluj and Caraş-Severin (with 2,9% each).
The number of persons who declared themselves of Greek-Catholic religion decreased as against the previous census 1%, their weight being of 0,9%.
Almost 2/3 of the Greek-Catholics live in the urban area. The same weight for the people belonging to this religion are to be found in 6 counties from Transylvania: Satu Mare (7,9%), Maramureş (5,6%), Cluj (4,6%), Alba (3,6%), Bihor and Mureş (2,3% each).
Although they share small values, the weight of the persons belonging to this religion is increasing in the population of 11 counties.
As far as the population of Baptist denomination is concerned, this stands for a 0,6% weight of the country population, increasing by 18,7% as against the previous census.
Half of the Baptist population is concentrated in 4 counties in the Western part of the country: Caraş-Severin (4,3%), Arad (4,0%), Bihor (3,7%), Timiş (1,5%).

Anonymous said...

leri ti bien teneqes aq sa te lodhen nje dite, tani nuk i pyet me njeri ashtu sikunder nuk i kapyetur as Zogu, as Hoxha as Saliu dher Nano bashke,,,lerini te lire nje dite do ja bejne stop, u dorezua,m. dhe kur te ndodhe kjo, askush nuk e di se sa shqiptare do te mbaje kjo toke, sa kopila, sa ateista dhe sa islamik, as ata qe llapin ende nuk e dine se cfar jane, shqiptare thone por ece gjeje ate sic thoshte Bismarku: Shqiperia??? nje nocion gjeografik, asgje me shume".

Selmani qe eshte kthyer ne renje, Sofo

Anonymous said...

Fatkeqesisht presidenti qe aprovoi kushtetuten shqiptare nuk e ka kuptuar permbajtjen e saj:

Meidani dhe Xhufi: Regjistrimi mbi baza etnike e fetare është antikushtetues
Nga Tema

G99 organizoi sot në ambientet e hotel Tirana International një tryezë të rrumbullakët në lidhje me regjistrimin e popullatës në bazë feje dhe përkatësie etnike.

Të ftuar në këtë aktivitet ishin ish-presidenti i Republikës Z. Rexhep Meidani, historiani dhe politikani Pëllumb Xhufi, analisti Mentor Nazarko si dhe Milva Ekonomi, përfqësuese e institutit Agenda dhe ish-drejtore e INSTAT, etj.

Në fjalën e hapjes drejtuesi i G99 Erion Veliaj tha se përvec oponencës së gjerë që regjistrimi me baza etnike dhe fetare ka hasur, ka gjithashtu shumë pikëpyetje mbi INSTAT dhe aftësinë e tij për të realizuar këtë regjistrim objektivisht pas deklaratave kundërshtuese që ky institucion ka bërë në një kohë të shkurtër mbi rritjen ekonomike në Shqipëri.

Drejtuesi i G99 tha gjithashtu se përderisa regjistri themeltar kombëtar i ka këto të dhëna nuk është e nevojshme të dublohet ky informacion.

Ish-presidenti Meidani foli për elementet subjektive që shfaqen ndërsa flitet për përkatësi fetare e etnike me anë vetëdeklarimi. Sipas tij vetëdeklarimi nuk i shërben të vërtetës, pasi përgjigjet e pyetësorit duhet të jenë objektive e të provuara. Pyetësori actual, sipas Meidanit, le mënjanë disa parime të rëndësishme si homogjenizimi i popullsisë.

Në fjalën e tij historiani Pëllumb Xhufi tha se ligji për regjistrimin kundërshton frymën e kushtetutës shqiptare, e cila është kundër diskriminimit dhe ndarjes së popullsisë me baza etnike e fetare. Xhufi tha gjithashtu që kjo ndërmarrje, e nisur në mënyrë të papërgjegjshme nga qeveria shqiptare, rrezikon të kompromentojë marrëdhëniet me fqinjët siç ka ndodhur me nisma të tjera të dështuara të qeverisë Berisha.

Analisti Mentor Nazarko theksoi se asnjë ligj apo konventë ndërkombëtare nuk jep një përkufizim të qartë për etnicitetin, ndërsa cështja e regjistrimit nuk është vetëm një çështje shqiptare, por prek gjithashtu edhe fqinjët. Për Nazarkon, koncepti i përkatësisë etnike e fetare është subjektiv dhe ai prek në mënyrë të veçantë dy kategori civile me status të veçantë, emigrantët dhe fëmijët, të cilët si pasojë e dyshtetësisë apo interesave ekonomike mund të pasqyrojnë të dhëna të pavërteta.

Nga ana e saj Milva Ekonomi tha se regjistrimi i popullsisë është një proces i vështirë, i kushtueshëm dhe të dhënat që pritet të prodhohen nga ai rrezikojnë të jenë të papërdorshme nëse pyetjet nuk marrin përgjigje cilësore. Procesi i regjistrimit është mjet tepër i rëndësishëm për Shqipërinë për të lejuar në të elemente subjektive sic është vetëdeklarimi.

back | 02.02.2010
Nga "Faktori Plus"
Aksion ndërkombëtar për negociatat “Rama-Berisha”
Angazhimi i ambasadorëve të perëndimit për të bindur palët të ulen në tryezën e bisedimeve në Tiranë, tregon d... |
Sandri, telashe me blerjen e vilës së Blushit
Toka që Sandri me Samirin morën në Farkë për të ndërtuar një rezidencë turistike, ka nisur të prodhojë telashe... |

Stelio

Victoria said...

I am an editor for Christian.com which is a social network dedicated to the christian community. As I look through your web site I feel a collaboration is at hand. I would be inclined to acknowledge your website offering it to our users as I'm sure our Pentecostal audience would benefit from what your site has to offer. I look forward to your thoughts or questions regarding the matter.

Vicky Silvers
vicky.silvers@gmail.com