Thursday, March 04, 2010

ANAΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ

ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

ypourgiko_papandreou

Περικοπές 30% σε δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και δώρο Χριστουγέννων στο Δημόσιο, κλιμακωτή αύξηση του ΦΠΑ και αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, είναι μεταξύ άλλων τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και τα οποία παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Η κυβέρνηση, με την εφαρμογή του πακέτου των πρόσθετων μέτρων, εκτιμά ότι στα ταμεία του κράτους θα μπουν 4,8 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η χώρα έπραξε τα πάντα. Τώρα, πρόσθεσε, είναι η ώρα της Ευρώπης και επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις για την σωτηρία της χώρας. Στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολουθούν συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Το νομοσχέδιο με τα έκτακτα οικονομικά μέτρα κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και την Παρασκευή θα ψηφιστεί. Εν τω μεταξύ,επικεφαλής της εκστρατείας για το Ταμείο Στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, τίθεται ο Κάρολος Παπούλιας.

Σε 4,8 δισ. εκτιμώνται τα έσοδα

Οι περικοπές αφορούν μισθωτούς του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα και υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ. Όπως διευκρινίστηκε, δεν θα υπάρξουν περικοπές στον ιδιωτικό τομέα. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Οι οικονομικοί κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι δεν θα θιγούν τα επιδόματα των συνταξιούχων, ενώ θα ισχύσει η επιστροφή ΦΠΑ από το 7% στο 11% στους αγρότες.

Επίσης, από το ΦΠΑ δεν θα εξαιρεθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, ωστόσο θα υπάρξει αντισταθμιστικό πακέτο στήριξης του τουρισμού.

Τα μέτρα

  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Χριστουγέννων
  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο δώρο Πάσχα
  • περικοπή σε ποσοστό 30% στο επίδομα αδείας
  • αύξηση του ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, κατά δύο μονάδες του 19% στο 21% και κατά μία μονάδα του 9% στο 10%
  • "πάγωμα" των συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • αύξηση κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο
  • αύξηση σε ποσοστό 20% στα ποτά και τσιγάρα
  • μείωση των επιδομάτων κατά 12% αντί για 10% αλλα δεν θα θιγούν τα οικογενειακά επιδόματα


Γ. Πεταλωτής: Ζητάμε τη συνδρομή όλων των πολιτών

"Δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωσε το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση, στην προηγηθείσα έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης και τόνισε πως "δίνουμε μια μάχη με το χρόνο για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες".

"Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μέτρα που είναι δύσκολα για πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τα εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας τα επιβάλλουν" επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η μάχη δίνεται ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας, ταυτόχρονα δε είναι μια "τεράστια προσπάθεια ενάντια στη διεθνή συγκυρία, στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της ΕΕ, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι από την Ελλάδα".

"Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και πέντε μήνες, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται" τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής των βαρών στην συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των εσόδων, μέτρα περαιτέρω μείωσης δαπανών αλλά και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων καλύπτουν 2,4 δισ. ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους -που αναμένεται να ανέλθει σε 4,8 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, τα άμεσα μέτρα για ενίσχυση των εσόδων περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%, ενώ δεν μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου. Τα έσοδα αναμένονται σε 1,3 δισ. ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.
  • Περαιτέρω αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και πιο συγκεκριμένα κατά 8 λεπτά στην βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ δεν αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Επιβάρυνση στα τσιγάρα από το 63% στο 66%, ενώ η επιβάρυνση στα φθηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά.
  • Επιβάρυνση στο αλκοόλ κατά 20%.

Τα έσοδα αναμένονται σε 1,1 δισ. ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

  • Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ από την υποχρέωση εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.
  • Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ (τιμή αγοράς 35.000 ευρώ), σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

Το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους του "έκτακτου πακέτου" για τη διάσωση της οικονομίας καλύπτεται από τα άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών που περιλαμβάνουν:

  • Περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδειών.
  • Περικοπή κατά συνολικά 12% των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, τα κίνητρα απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

  • Οριζόντια μείωση κατά 7% των αποδοχών, αποζημιώσεων και επιδομάτων πάσης φύσεως των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, καθώς και των αιρετών οργάνων α' και β' βαθμού, των διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερομένων ΝΠΙΔ.
  • Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας -ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας- καθώς και για εκείνα του Πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, των υπουργών, υφυπουργών αλλά και στις αμοιβές των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
  • Για τις συντάξεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δεν χορηγείται αύξηση.
  • Στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Η μείωση δαπανών από τα μέτρα που αφορούν εισοδήματα και συντάξεις ισοδυναμεί με 1,7 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

  • Περιορισμός κατά 5% (500 εκατ. ευρώ) του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 100 εκατ. ευρώ του μέρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας. Επιπλέον, μειώνονται κατά 100 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις για τα νέα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ.

Πέρα από τα άμεσα μέτρα στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται:

  • Κατάργηση των αμειβόμενων επιτροπών του δημοσίου, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου.
  • Περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και των μελών των ΔΣ των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το δημόσιο.
  • Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από το ισχύον σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.
  • Απαγόρευση ή χορήγηση "μπόνους" σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο.
  • Μείωση κατά 30% των υπερωριακών αμοιβών και δαπανών μετακίνησης.
  • Εισαγωγή ποσοτικών κανόνων στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή προσλήψεων το 2010, εκτός από την Παιδεία, την Υγεία και τα Σώματα Ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις" από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί.
  • Ορισμός καταβολής εφάπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς σε ύψος 1% από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000 ευρώ.
  • Ένταξη των μέτρων για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20%.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εργασία.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ αλλά και την χορήγηση αδειών για τυχερά παίγνια, θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκατ. ευρώ.

Επίσης, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ήτοι:

  • Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.
  • Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στην φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000 ευρώ.
  • Προσωρινά και για την επόμενη τριετία, αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ με συντελεστή 2% και
  • Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, το οποίο, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής "η ΝΔ είχε ουσιαστικά καταργήσει καθώς είχε μειωθεί στο 0,1%".

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα φέρει τον τίτλο "Προστασία της εθνικής οικονομίας - Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης", κατετέθη σήμερα με την διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία επ' αυτού την Παρασκευή.

Οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης

Με ορίζοντα τριετίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πακέτο μέτρων αποφασίστηκε ομόφωνα και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά μπορεί τα μέτρα αυτά να κινούνται στα όρια της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι μέτρα που λαμβάνονται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ελληνική οικονομία.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν, σύμφωνα με υπουργούς της κυβέρνησης, έχουν ορίζοντα τριετίας και δεν χαρακτηρίζονται από το αν είναι μόνιμα ή προσωρινά, καθώς σε αυτή τη φάση έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος.


No comments: