Tuesday, April 20, 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 48-Αναγέννηση

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:[dperdiki@otenet.gr]


Μάρτιος 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – 48



Αρνητική για την Αλβανία η έκθεση του State Department

Αρνητική για την Αλβανία είναι η έκθεση που δημοσιοποίησε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην έκθεση γίνεται λεπτομερής αναφορά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών. Αναφέρεται η καταδίκη του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και δήμαρχου της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου, ακόμα η μη χρησιμοποίηση της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης στις περιοχές που κατοικεί ο Ελληνισμός, η μη τοποθέτηση Ελλήνων σε κρατικές υπηρεσίες, η μη διενέργεια απογραφής με αναφορά στην θρησκεία και στην εθνικότητα και η μη ύπαρξη πινακίδων στην ελληνική γλώσσα. Πηγή nenanews.eu

Εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Π. Ψυχικού

Στις 12 Μαΐου (ώρα 7.30 μμ) στο πολιτιστικό κέντρο Παλαιού Ψυχικού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που διοργανώνεται από τον σύλλογο «Οι φίλοι της Μαριούπολης» και από τον δήμο Παλαιού Ψυχικού. Θέμα της εκδήλωσης είναι οι δραστηριότητες των ανωτέρω δυο φορέων προς τον Ελληνισμό στην Βόρειο Ήπειρο, Βόρ. Πόντο και Μοναστήρι. Εξαίρετοι ομιλητές θα καλύψουν διάφορους τομείς των σχετικών θεμάτων. Ο πρόεδρος της κίνησης μας Δημήτρης Περδίκης θα μιλήσει για την «Παιδεία στην Βόρειο Ήπειρο - η σημερινή κατάσταση». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Ζήσης Δρούβης στην εκπομπή «Βόρειος Ήπειρος.gr»

Ο Γ.Γ. της κίνησής μας Ζήσης Δρούβης και ο Κώστας Ζαφειράτης ήσαν οι προσκεκλημένοι του Σπύρου Ιωάννου και Αθηνάς Κρεμμύδα στην εκπομπή «Βόρειος Ήπειρoς.gr» . O κ. Δρούβης πραγματοποίησε μια ιστορική αναδρομή από τον Αυτονομιακό Αγώνα στην Βόρειο Ήπειρο (1914) μέχρι σήμερα και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο προτεινόμενο μοντέλο της σουηδικής μειονότητας στην Φινλανδία. Ακόμα μίλησε για την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά του αλβανικού κράτους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού. Τόσο ο Ζήσης Δρούβης όσο και ο Κ. Ζαφειράτης αναφέρθηκαν στην σχεδιαζόμενη απογραφή πληθυσμού με καταγραφή της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματος αλλά και στις διαφαινόμενες προσπάθειες της αλβανικής πλευράς να παρουσιάσουν την ελληνική μειονότητα μικρότερη σε μέγεθος.

Αλβανικό ζήτημα και αλβανικές διεκδικήσεις

«Το αλβανικό ζήτημα στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλυθεί μέχρι τα τέλη του 2013, δημιουργώντας μία χώρα η οποία θα καλύπτει όλες τις περιοχές όπου ζουν Αλβανοί». Τα παραπάνω είναι η βάση μιας πλατφόρμας που καταρτίστηκε από τον Koco Danay, πρώην σύμβουλο της αλβανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα «πόνημα» διακοσίων σελίδων, στο οποίο αναφέρθηκε η εφημερίδα του Μαυροβουνίου Vijesti. Σύμφωνα με τον Αλβανό σύμβουλο, η μεγάλη Αλβανία θα περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο και μέρη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της πΓΔΜ και της Ελλάδας (???). Σύμφωνα με τον Danay η διαδικασία θα είναι αναίμακτη με βάση τον διάλογο (???) με όλους, χωρίς προκαταλήψεις και προειλημμένες αποφάσεις Πηγή :chaonia,blogspot.com

Απάντηση στον Koco Danay

Μπράβο Κώτσο μου, ωραία τα λες γιαβρί μου. Δείχνεις άνθρωπος πολιτισμένος που δεν του αρέσει η βία και η αιματοχυσία. Φαίνεται πως σου αρέσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Να ρωτήσουμε λοιπόν τους κατοίκους της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας και όπου αλλού θέλεις και αν ο κυρίαρχος λαός θελήσει να πάει με την Αλβανία ας γίνει το θέλημά του. Στα πλαίσια όμως της δημοκρατικής αμοιβαιότητας να κάνουμε το ίδιο, λίγο παραπάνω και να ρωτήσουμε και αυτούς που είναι στην Χιμάρα, στην Δρόπολη, στον Βούρκο, στο Πωγώνι και όπου αλλού θέλουμε και εμείς. Να αποφασίσουν και αυτοί δημοκρατικά και ελεύθερα αν θέλουν να είναι με την Ελλάδα ή με την Αλβανία και ότι αποφασίσουν και αυτοί ας γίνει το θέλημά τους. Εντάξει γιαβρί μου; Βλέπεις τι ωραία που λύνονται με τον διάλογο τα πράγματα;

O εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο

Στην Δερβιτσάνη πραγματοποιήθηκε ο κεντρικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Βόρειο Ήπειρο. Τελέσθηκε δοξολογία από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο, ομιλίες επισήμων, παρέλαση με τοπικές ενδυμασίες και παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Χιμάρα και αλλού.

Αλβανικές απειλές προς τις γειτονικές χώρες (και την Ελλάδα)


Ο αποκαλούμενος αλβανικός εθνικός στρατός (UKSH) σύμφωνα με τον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό News 24 με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι ξεκίνησε την προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την δημιουργία της εθνικής Αλβανίας (μεγάλης Αλβανίας). Όπως δηλώνεται, οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν στο Τέτοβο και στο Βόρειο Κόσοβο. Επισημαίνουν πως «ήλθε ο καιρός να απαλλαγούμε από τους Σέρβους, Σλαβομακεδόνες και Έλληνες κατακτητές, οι οποίοι στιγμή δεν σταμάτησαν να σκοτώνουν αθώο αλβανικό πληθυσμό που ζει στα πατροπαράδοτα εδάφη του, γι’ αυτό και ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος.
Πηγή: chaonia.blogspot.com

Οι ορειβάτες θα κατακτήσουν τα Ακροκεραύνεια

Προσεχώς ομάδα του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, μετά από σχετική απόφαση της Ελληνικής Ορειβατικής Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιήσει ανάβαση στα Ακροκεραύνεια όρη και θα κατακτήσει τις κορυφές Τσίκα και Μεσημέρι. Η σχετική πρόταση είχε υποβληθεί από τον πρόεδρο της Αναγέννησης. Η «Αναγέννηση» βοήθησε την διοργάνωση του όλου εγχειρήματος με πληροφορίες και συγκεκριμένες ενέργειες καθώς και στην εξασφάλιση έμπειρου Χειμαρριώτη οδηγού που γνωρίζει άριστα τα βουνά της περιοχής του. Την αποστολή θα συνοδεύσει και θα ξεναγήσει ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Δημήτρης Περδίκης.

Νέα σκύλευση Κ.Ε.Μ.Ο. και Σία


Η ομάδα των Τσιτσελίκη, Μπαλτσιώτη, Χριστόπουλου, Σκουλιδά και άλλων είναι γνωστή μας με τον πομπώδη τίτλο «Κέντρο ερευνών μειονοτικών ομάδων» (Κ.Ε.Μ.Ο.) και στο παρελθόν είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση των Βορειοηπειρωτών (και όχι μόνο) με παλαιότερη έκδοσή τους για τον Ελληνισμό της Αλβανίας, για τις απόψεις τους για τους Τσάμηδες, τους Σλαβομακεδόνες κ.ά. Κύριο στοιχείο των εργασιών τους είναι η ελαχιστοποίηση του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού και η ανάδειξη ως μειονοτικών διαφόρων ιδιαίτερων ομάδων στην Ελλάδα. Εν πολλοίς ταυτίζονται με τις απόψεις κύκλων στην Αλβανία, την π.Γ.Δ.Μ. και αλλού. Το νέο τους ΕΡΓΟ χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Λάτση και αναφέρεται στην «Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας». Σε αυτό υιοθετώντας πάγιες αλβανικές θέσεις αναφέρουν μεταξύ των άλλων ότι:
1. Οι ΒΗπειρώτες δεν υπερέβαιναν τους 100.000 το 1990 και τώρα στην Αλβανία δεν είναι πλέον των 20.000
2. Η Ελλάδα προσπαθεί να παρουσιάσει μία μεγάλη μειονότητα.
3. Η Χιμάρα είναι απλώς ένας «χριστιανικός θύλακας».
4. «Η εναπομείνασα μειονότητα συνιστά μία κατ΄ εξοχήν επιδοτούμενη κοινότητα».
Η ομάδα αυτή στις «έρευνές της» υιοθετεί πλήρως την αλβανική θέση ότι η μειονότητα κατοικεί στις (αυθαίρετες) μειονοτικές ζώνες. Ταυτίζει την ελληνοφωνία με την ελληνική εθνική καταγωγή. Δεν αποδέχεται την ελληνική εθνική συνείδηση των βλαχόφωνων πληθυσμών. Δεν αποδέχεται την ελληνικότητα περιοχών όπως η Χιμάρα (με το έτσι θέλω), και άλλα τέτοια πολλά. Πηγή: nenanews.eu

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: