Monday, April 19, 2010

ΜΠΕΝ ΜΠΛΟΥΣΙ «Το μέλλον της χώρας μου είναι στην ΕΕ»


radio arvila: Kadare paraqitet si "perfaqeues" politikan dhe refuzon te paraqitet ne Greqi ne bisden e programuar me deshiren e tij, kurse politikani Blushi paraqitet sukseshem si shkrimtar 4 dite para se Kadare te refuzoje.




Ο αλβανός συγγραφέας και πολιτικός μιλάει με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του στα ελληνικά

ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ | Πέμπτη 15 Απριλίου 2010


O αλβανός πολιτικός και συγγραφέας Μπεν Μπλούσι βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του μυθιστορήματός του «Να ζεις σε νησί», το οποίο στη χώρα του έκανε μεγάλη εκδοτική επιτυχία πουλώντας πάνω από 30.000 αντίτυπα. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του εφ΄ όλης της ύλης.

- Το «Να ζεις σε νησί» είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Ηταν ένας τρόπος να μιλήσετε για τη σημερινή Αλβανία από μια άλλη προοπτική;

«Οπωσδήποτε, γιατί μέσα από την ιστορία του κάθε λαός κατανοεί το παρόν του. Το ποιοι είμαστε σήμερα το έχει καθορίσει η διαδρομή μας στην Ιστορία».

- Θέμα του βιβλίου είναι η διαδικασία μαζικού εξισλαμισμού των χριστιανών Αλβανών την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.Τι ρόλο παίζει η θρησκεία στην Αλβανία;

«Χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν σε θρησκευτική αρμονία, δεν πολεμήσαμε ο ένας τον άλλον ούτε άλλους λαούς στο όνομα της θρησκείας. Σε πολλές οικογένειες οι γονείς πιστεύουν σε διαφορετικές θρησκείες, αλλά συμβιώνουν αρμονικά και μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να σέβονται τη θρησκεία των άλλων. Αυτό μας χαρακτηρίζει και είμαστε υπερήφανοι».

- Ηταν το Ισλάμ η αιτία που κράτησε την Αλβανία μακριά από την υπόλοιπη χριστιανική Ευρώπη;

«Ο μαζικός εξισλαμισμός επιβράδυνε τον εξευρωπαϊσμό της χώρας. Ρόλο έπαιξε επίσης η απομόνωσή της από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως την περίοδο του κομμουνισμού. Τώρα είμαστε μια ανοιχτή χώρα, αλλά είμαστε από τις τελευταίες που θα εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

-Πώς βλέπετε στην Αλβανία την είσοδο στην ΕΕ;

«Η Αλβανία τρέφει τα μέγιστα φιλικά αισθήματα για την ΕΕ από όλες τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Πέρυσι μπήκαμε στο ΝΑΤΟ. Εφέτος περιμένουμε να υπαχθούμε στη Συμφωνία του Σένγκεν, που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις. Ολα αυτά είναι σημαντικά όχι μόνο για ψυχολογικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Το μέλλον μας είναι στην Ευρώπη και στην ΕΕ».

-Η ελληνική οικονομική κρίση τι αντίκτυπο έχει στην Αλβανία; «Τώρα αρχίζουμε να την αισθανόμαστε, διότι πολλοί αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μένουν χωρίς δουλειά και στέλνουν λιγότερα χρήματα στις οικογένειές τους στην Αλβανία».

- Μάθατε για τα αντιαλβανικά συνθήματα που ακούστηκαν εδώ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου;

«Θεωρώ ότι πρόκειται για κάποιες εθνικιστικές ομάδες στους κόλπους του Στρατού που δεν εκφράζουν όλη την ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα εναντίον τους».

- Εκλέγεστε βουλευτής με το Σο σιαλιστικό Κόμμα στην Αλβανία. Η νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ τι σημαίνει για εσάς;

«Ηταν ένα μήνυμα ελπίδας όχι μόνο για τους Αλβανούς, αλλά για όλο το σοσιαλιστικό κίνημα στην Ευρώπη. Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον σοσιαλισμό είναι σημάδι ότι η ιδεολογία αυτή έχει ακόμη απήχηση».

No comments: