Wednesday, April 21, 2010

Υπερβολική αντίδραση Κανταρέ

Είναι λυπηρό κι έχει μια δόση υπερβολής το ότι ο Ισμαήλ Κανταρέ ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα ομιλία του στο «Megaron Plus».

Αιτία, μια θρασύτατη κουταμάρα αντιαλβανικού χαρακτήρα την 25η Μαρτίου. Τότε που στο τέλος της παρέλασης ομάδα βατραχάνθρωπων του Λιμενικού Σώματος, αποχωρώντας από την Πανεπιστημίου, φώναζε αντιαλβανικά συνθήματα (αλήθεια, πέρα από τη διαθεσιμότητα του επικεφαλής αξιωματικού υπήρξαν άλλες κυρώσεις γι' αυτά τα ένστολα «μπουμπούκια»-παιδιά του λιμανιού;).

Το «φούσκωμα» της είδησης από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης επηρέασε προφανώς τον φημισμένο Αλβανό συγγραφέα, που ζει ανάμεσα σε Παρίσι και Τίρανα. Πέρασαν από τότε σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ενα μεμονωμένο συμβάν, καταδικαστέο από την ελληνική πολιτεία κι απ' όσους συνυπάρχουν αρμονικά με τους κάθε λογής φιλήσυχους μετανάστες. Ξεθυμασμένο και διογκωμένο, κατά τη γνώμη μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι σοβινιστές που θα βρίσκουν αφορμές για να βγάζουν το άχτι τους και καλό είναι να επαγρυπνούμε και να τους απομονώνουμε (υπάρχει, άραγε, η ιδανική χώρα χωρίς κανέναν σοβινιστή;).

Μπορεί όμως αυτή η δαχτυλοδεικτούμενη κάστα να σκιάζει μια ολόκληρη χώρα και να επηρεάζει έναν τόσο ανοιχτόμυαλο και κοσμοπολίτη συγγραφέα σαν τον Κανταρέ, που τόσες φορές έχει έρθει στη χώρα μας, σε συμπόσια, σε παρουσιάσεις βιβλίων του; Που έχει εκφράσει τον θαυμασμό του γραπτώς και προφορικώς για Ομηρο, Αισχύλο, Σεφέρη, Ελύτη; Που είναι τόσο αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό αφού κυκλοφορούν στη χώρα μας πάνω από είκοσι βιβλία του, μυθιστορήματα και διηγήματα;

«Εκτιμώ ότι μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα, που στερείται κάθε ίχνος πολιτισμού, η επίσκεψή μου θα ήταν άκαιρη», έγραψε προχθές σ' επιστολή του προς το Μέγαρο Μουσικής. Σιγά το κλίμα τού... πογκρόμ. Δήλωση που υποτιμάει όχι μόνο τους Ελληνες αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του, που ζουν εδώ. Κρίμα.

1 comment:

Anonymous said...

Zoti Vili shikoje xhaxhan tuaj Faikun cfar ka bere http://tribunashqiptare.net/?p=9263&utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+tsh+%28Tribuna+Shqiptare%29