Saturday, January 22, 2011

Δραματικές εξελίξεις στην Αλβανία


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία σήμερα, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα στην αστυνομία και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης, που κατέβηκαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση, ενώ έκκληση για ηρεμία απευθύνουν ο πρόεδρος της χώρας, Μπαμίρ Τόπι, και η αντιπολίτευση, μετά τη δραματική τροπή των γεγονότων.
«Έχουμε δύο πολίτες νεκρούς. Οι ενδείξεις δείχνουν ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής, από πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Ήταν νεκροί όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο», είπε στην τηλεόραση χειρουργός του στρατιωτικού νοσοκομείου των Τιράνων. Άλλος ένας θάνατος επιβεβαιώθηκε αργότερα.
Τα τρία αυτά άτομα βρήκαν το θάνατο στα Τίρανα, από σφαίρες, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, που αξιώνει την παραίτηση του κατηγορούμενου για οικονομικά σκάνδαλα πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα, διαδήλωση η οποία εκτραχύνθηκε, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών στο στρατιωτικό νοσοκομείο της αλβανικής πρωτεύουσας, Σάμι Κοτσέκου.
Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί και 22 πολίτες νοσηλεύονται τραυματισμένοι, ενώ πυρπολήθηκαν τέσσερα οχήματα της αστυνομίας.
Παρά τη βροχή, περίπου 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν στη διαδήλωση.
Μικρή ομάδα διαδηλωτών βγήκε, ωστόσο, από τον κύριο όγκο και άρχισε να πετά πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού, για να διασπάσει τους διαδηλωτές, οι πάντως δεν επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων, ώστε να επανέλθει η τάξη. Ηρεμία ζήτησε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, τονίζοντας ότι «οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εξέφρασε μεν τη λύπη του για τα θύματα της διαδήλωσης στα Τίρανα, αλλά εξαπέλυσε και κατηγορίες κατά του Έντι Ράμα.
Ο κ. Μπερίσα κατηγόρησε τον Έντι Ράμα για τα επεισόδια, δηλώνοντας ότι «όλο αυτό ήταν μια χυδαία ηθική πράξη του Ράμα». Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Ράμα χρησιμοποίησε εγκληματικά στοιχεία και λαθρέμπορους (200 με 300 άτομα), που προσπάθησαν να εφαρμόσουν το σενάριο της Τύνιδας. Ο κ. Μπερίσα είπε ότι «όλη η ευθύνη είναι του Έντι Ράμα».
Όσον αφορά τους τρεις νεκρούς, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση, με όπλα που δεν ανήκουν στην αστυνομία ή στην εθνική φρουρά.
Διεθνείς εκκλήσεις για ηρεμία
Σε διεθνές επίπεδο, η ιταλική διπλωματία ανακάλεσε σήμερα όλες τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις «στην τάξη και τη μετριοπάθεια», έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις στα Τίρανα.
«Απευθύνουμε ένα κάλεσμα για ηρεμία και μετριοπάθεια προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να επιλύσουν τις εκκρεμείς υποθέσεις μέσω του διαλόγου και των πολιτικών συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, διότι οι πράξεις βίας είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Μαουρίτσιο Μασάρι, εκπρόσωπος του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Επίσης, η πρεσβεία των ΗΠΑ, η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. και η αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, εξέφρασαν τη λύπη τους για τα επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία... Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και συμβιβασμού για εξεύρεση λύσης στην παρούσα πολιτική κατάσταση».
Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.: Ιστορική ευθύνη η αυτοσυγκράτηση
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε την Παρασκευή, σχετικά με τα επεισόδια στην Αλβανία, τα εξής:
«Τα σημερινά περιστατικά βίας στην Αλβανία δεν προκάλεσαν απλώς τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων, αλλά αποτέλεσαν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. H Αλβανία δεν πρέπει τη στιγμή αυτή να διολισθήσει σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αντιθέτως, αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας η επίδειξη αυτοσυγκράτησης. Ο μοναδικός τρόπος άρσης του αδιεξόδου που παρεμποδίζει τον εκσυγχρονισμό και υπονομεύει την ομαλή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. είναι η διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου, σε πνεύμα συμβιβασμού, μέσα στο πλαίσιο που παρέχουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια».
Στη δίνη των σκανδάλων η πολιτική ζωή
Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά.
Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Σ' αυτό εικονιζόταν ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρεία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της Βουλής. Ωστόσο, απέτυχαν οι όποιες προσπάθειες για να αρθεί το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

No comments: