Friday, February 11, 2011

Response of Greece about albanian noise for the consul 's declarations in Korce


A. BIBE: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι έχετε μάθει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά. Εγώ ήθελα να μάθω αν η Αθήνα συμμερίζεται αυτές τις δηλώσεις και εάν όχι, τί έχει γίνει για να εκτονωθεί η κρίση αυτή.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρακολουθήσει στον αλβανικό τύπο μία πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από κάποιες δηλώσεις. Επειδή δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις και πρέπει να είναι σαφές ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες».

Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι ένα εργαλείο πρώτα από όλα για την ίδια την αλβανική πολιτεία, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο. Θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα αυτό, επαναλαμβάνω, αποτελεί και μία υποχρέωση που έχει η Αλβανία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι σχέσεις στρατηγικής σημασίας για εμάς, είναι σχέσεις στις οποίες έχουμε αποδείξει ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία, στα βήματα που κάνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη σημαντική προσδοκία που έχει ολόκληρος ο αλβανικός λαός και στην προσπάθεια του οποίου η Ελλάδα στηρίζει. Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η συνεργασία μας είναι συνεχής, οι συνομιλίες, οι επαφές, ο διάλογος είναι συνεχείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα.http://www.echedoros-a.gr/2011/02/blog-post_2593.html

Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Αλβανία: Οι δημοσιογράφοι απαντούν στις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου


Φεβρουάριος 10, 2011.

Τίρανα.

Η Ένωση Αλβανών Δημοσιογράφων, αναμένεται να απαντήσει, σήμερα, στο θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου της Κορυτσάς, Θεόδωρου Οικονόμου (φωτό), ο οποίος δήλωσε ότι η Κορυτσά είναι ελληνική και ότι υπάρχουν Έλληνες κάτοικοι σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των Βλάχων.
Η αντίδραση της Ένωσης των Δημοσιογράφων της Αλβανίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της συγκέντρωσης των Αλβανών δημοσιογράφων , μπροστά στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Μια ημέρα νωρίτερα, η Ένωση των εργαζομένων στον αλβανικό Τύπο, προειδοποίησε τον Πρόξενο της Κορυτσάς, ότι θα μποϊκοτάρει όλες τις δραστηριότητες του Προξενείου.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρόξενος Οικονόμου, στην 20ετή επέτειο της ίδρυσης του παραρτήματος της οργάνωσης ‘Ομόνοια’ της Κορυτσάς, προέτρεψε τους πολίτες να δηλώσουν, άφοβα, την ελληνική ιθαγένειά τους.
Ποιες ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα Προξένου:


«Χαίρομαι Έλληνες της Κορυτσάς που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Θα δώσουμε για άλλη μια φορά το ίδιο μήνυμα: ‘Ναι, υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά. Ναι, οι ντόπιοι είναι Έλληνες. Δεν πρέπει να διστάσετε να δηλώσετε την ελληνική καταγωγή σας στην απογραφή, για να πιστοποιηθεί η πραγματική καταγωγή σας. Όσοι βρίσκεστε σε αμφιβολία και φοβάστε, ρωτήστε τον εαυτό σας να σας απαντήσει για την ελληνική καταγωγή σας. Πριν πάρετε την απόφασή σας να πάτε στο νεκροταφείο να δείτε του τάφους των παππούδων και των πατεράδων σας, την γλώσσα που γράφουν τα ονόματά τους. Είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή, αλλά ξεκινά με την ελληνική απογραφή. Υπάρχουν τα δικαιώματα της Μειονότητας. Και αυτά πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σε όλες τις περιοχές της Αλβανίας που απαρτίζουν την Βόρειο Ήπειρο. Εδώ είναι η Βόρειος Ήπειρος. Η Βόρειος Ήπειρος υπάρχει. Στην Ελλάδα αυτό είναι αποδεκτό και θα αποδειχθεί περισσότερο με την καταγραφή του πληθυσμού, ώστε να εφαρμοστούν εδώ όλα τα δικαιώματα που προστατεύουν τις μειονότητες. Κουράγιο και ελπίδα για τον αγώνα», ήταν ο λόγος του Έλληνα προξένου.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Αναπληρωτή του Ανωτάτου Συμβουλίου της Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέφερε ότι η αλλαγή της εθνικότητας δεν ανήκει στην ευχέρεια των πολιτικών ή των προσωπικών επιδιώξεων αλλά τέτοιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μόνο με δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θα βασίζονται σε γεγονότα.
Η κίνηση πολιτών «Φτάνει Πια» διαμαρτυρήθηκε λίγο πριν έξω από το ελληνικό προξενείο.
Επίσης αντέδρασαν στις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου, μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων και του νέου Κόμματος του Δημοκρατικού Εθνικού Μετώπου, που θεωρούν τους ισχυρισμούς αυτούς ως «πρόκληση
Reagimi prej përfaqësuesve të minoritetit grek në Shqipëri.

Deklaratat e forta të nënkryetarit të Këshillit të Lartë të Drejtësisë në lidhje me atë që ai e quan “rrezik kombëtar” prej ndryshimit të kombësisë së shtetasve, ka nxitur dje reagimin e përfaqësuesit të minoritetit grek në qeverinë shqiptare. Ministri i Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta, Spiro Ksera, u prononcua për këtë çështje gjatë një vizite pune që pati dje në qytetin e tij, Gjirokastër. “Për sa u përket deklarimeve të zotit Kreshnik Spahiu, ai le të na thotë se sa abuzime ka gjetur në këto çështje ligjore të fitimit të kombësisë padrejtësisht dhe pastaj të gjykojmë për të tjera gjëra”, tha ministri i Punës. Sipas tij, është një e drejtë e minoriteteve, ruajtja e fesë, kombësia dhe gjuha amtare dhe këto elemente të identitetit janë pjesë e pandarë e formularit për regjistrimin e popullsisë që do të bëhet këtë vit. Reagimi i ministrit Ksera është i pari që vjen prej përfaqësuesve të minoritetit grek në Shqipëri.No comments: