Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα (10.2.2011)
A. BIBE: Κύριε Εκπρόσωπε, νομίζω ότι έχετε μάθει τις δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά. Εγώ ήθελα να μάθω αν η Αθήνα συμμερίζεται αυτές τις δηλώσεις και εάν όχι, τί έχει γίνει για να εκτονωθεί η κρίση αυτή.
Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Έχουμε παρακολουθήσει στον αλβανικό τύπο μία πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από κάποιες δηλώσεις. Επειδή δεν θέλω να υπάρχουν παρεξηγήσεις και πρέπει να είναι σαφές ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, θέλω να σας πω ότι αντιλαμβανόμαστε την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία ως μία γέφυρα φιλίας των δύο λαών. Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών μας σχέσεων αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Τα ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας με σύγχρονους όρους προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια και όχι αποκλειστικά, μόνο σε περιοχές που έχουν οριστεί ως «μειονοτικές ζώνες».
Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία είναι ένα εργαλείο πρώτα από όλα για την ίδια την αλβανική πολιτεία, είναι ένα εργαλείο πολύτιμο. Θα πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου όσο και ως προς αυτή καθαυτή τη διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα αυτό, επαναλαμβάνω, αποτελεί και μία υποχρέωση που έχει η Αλβανία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι σχέσεις στρατηγικής σημασίας για εμάς, είναι σχέσεις στις οποίες έχουμε αποδείξει ότι θα σταθούμε δίπλα στην Αλβανία, στα βήματα που κάνει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη σημαντική προσδοκία που έχει ολόκληρος ο αλβανικός λαός και στην προσπάθεια του οποίου η Ελλάδα στηρίζει. Δε θα πρέπει να βρίσκουμε αφορμές να διογκώνουμε καταστάσεις προκειμένου να δημιουργούνται εντυπώσεις. Η συνεργασία μας είναι συνεχής, οι συνομιλίες, οι επαφές, ο διάλογος είναι συνεχείς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι σημαντικό και από την αλβανική πλευρά, η ελληνική εθνική μειονότητα να γίνεται αντιληπτή ως αυτή η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας που σας είπα.
http://www.echedoros-a.gr/2011/02/blog-post_2593.html
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011
Αλβανία: Οι δημοσιογράφοι απαντούν στις δηλώσεις του Έλληνα Προξένου
Reagimi prej përfaqësuesve të minoritetit grek në Shqipëri.
Deklaratat e forta të nënkryetarit të Këshillit të Lartë të Drejtësisë në lidhje me atë që ai e quan “rrezik kombëtar” prej ndryshimit të kombësisë së shtetasve, ka nxitur dje reagimin e përfaqësuesit të minoritetit grek në qeverinë shqiptare. Ministri i Punës, Çështjeve Sociale dhe Shanseve të Barabarta, Spiro Ksera, u prononcua për këtë çështje gjatë një vizite pune që pati dje në qytetin e tij, Gjirokastër. “Për sa u përket deklarimeve të zotit Kreshnik Spahiu, ai le të na thotë se sa abuzime ka gjetur në këto çështje ligjore të fitimit të kombësisë padrejtësisht dhe pastaj të gjykojmë për të tjera gjëra”, tha ministri i Punës. Sipas tij, është një e drejtë e minoriteteve, ruajtja e fesë, kombësia dhe gjuha amtare dhe këto elemente të identitetit janë pjesë e pandarë e formularit për regjistrimin e popullsisë që do të bëhet këtë vit. Reagimi i ministrit Ksera është i pari që vjen prej përfaqësuesve të minoritetit grek në Shqipëri.
No comments:
Post a Comment