Friday, March 04, 2011

The economist: Albanian altercations- Albania, Kosovo and the EU

A pair of Balkan neighbours falter on the road to Brussels

THE dream that Albania has of joining the European Union is in deep trouble. That is the bleak assessment of Miroslav Lajcak, the EU’s point man in the Balkans. Mr Lajcak has been trying to broker an accord between Sali Berisha, the prime minister, and Edi Rama, the leader of the opposition. He declares that, unless the two strike a deal before local elections in early May, they will share responsibility for the mess, “no matter what they say”.

There has been no normal politics in Albania since a general election in June 2009, when Mr Rama accused Mr Berisha of fraud. The opposition boycotted parliament and hunger strikers camped outside Mr Berisha’s office. This was deemed unbecoming for a country that had just joined NATO and had applied to the EU, so outsiders applied pressure to both sides. Now they have stepped in again: Jim Steinberg, the American deputy secretary of state, visited Tirana on February 25th. But as Mr Lajcak’s tone suggests, Albania’s foreign friends are losing patience.

The latest trouble flared in January, when Dritan Prifti, a former economy minister, gave a video to a television station that seemed to show Ilir Meta, the deputy prime minister, discussing a large bribe. Mr Meta denounced the tape as a fake, but still resigned. A few days later an opposition rally turned into a tragedy. Observers say a hard core of protesters were looking for trouble. But nobody expected that the Republican Guard in the prime minister’s office would open fire, killing four people in the crowd.

Mr Berisha promptly accused Mr Rama of trying to mount a coup, using guns disguised as umbrellas. When the public prosecutor indicted some members of the Republican Guard, Mr Berisha sought to block her plans to have them arrested. He called the prosecutor a “boulevard whore” who was in on the opposition plot.

Genc Pollo, a minister in Mr Berisha’s government, insists that the rally was “a well-organised attempt to launch an assault on the main government building, where the prime minister and others were”. Nonsense, scoffs Mr Rama. “They stole the elections to rob the country and now they are able to kill people in order to continue to rob the country.”

Mr Berisha believes he has American support. That gives him the backbone to resist making a deal with Mr Rama. But Mr Lajcak says the two men need to agree on how to avoid the problems that led to charges of electoral fraud before the May local elections. Otherwise the charges will be repeated, the instability will continue—and Albania’s hopes of joining the EU will in effect be shelved.

The situation is little better in Kosovo. It held a flawed election in December, but reruns and lengthy coalition talks meant no new government was formed until February 22nd. The prime minister is Hashim Thaci, whom a recent Council of Europe report accused of being a mafia boss connected to those responsible for a macabre trade in human organs from captured Serbs in the late 1990s. Behgjet Pacolli, a controversial tycoon with close ties to Russia, Serbia’s main backer, has been chosen as president, but the opposition is challenging this. None of this will help Kosovo towards the EU either.

Ëndrra që Shqipëria t'i bashkohet BE-së është në një telash të madh". Këtë e bëri të ditur me gjuhë të drejtpërdrejtë Miroslav Lajçak gjatë vizitave të tij në Tiranë, kur u përpoq të negocionte me liderin e opozitës Edi Rama dhe kryeministrin Sali Berisha si i dërguar special për çështjet e Ballkanit nga BE-ja.

Ai bëri thirrje që liderët të gjenin dialogun para zgjedhjeve lokale të 8 majit dhe të ndanin përgjegjësitë për mesazhet, pasi "nuk kishte rëndësi se çfarë mendonin ata". Ka pasur një politikë të qëndrueshme në Shqipëri deri në zgjedhjet e përgjithshme të qershorit 2009, kur Rama akuzoi Berishën për vjedhje të votave.

Opozita bojkotoi parlamentin dhe zhvilloi grevë urie para kryeministrisë me tenda, poshtë zyrës së Berishës. Kjo u mendua si një veprim i pahijshëm për një vend anëtar në NATO dhe që kishte aplikuar për statusin e vendit kandidat, duke vendosur palët nën presion. Tashmë ky tension është rikthyer sërish. Jim Steinberg, nënsekretari amerikan i shtetit vizitoi Tiranën më 25 shkurt. Kurse Lajçak ashpërsoi tonet, duke lënë të kuptohej se miqtë e huaj të Shqipërisë kishin humbur durimin.

Pështjellimi i fundit ndodhi në Janar, kur Dritan Prifti, ish-ministër i Ekonomisë, shfaqi një video të regjistruar në televizion privat, ku dukej zëvendëskryeministri Ilir Meta, duke diskutuar afera me rushfete të mëdhaja. Meta denoncoi kasetën si të falsifikuar, po më pas dha dorëheqjen. Pak ditë më pas opozita u hodh në një demonstratë që përfundoi tragjikisht. Një grup i madh protestuesish u vendosën para kryeministrisë me synim per te krijuar trazira, por askush nuk e mendonte se Garda Republikane e vendosur poshtë zyrës së kryeministrit, do të hapte zjarr duke vrarë 4 njerëz në turmë.
Berisha menjëherë akuzoi Ramën se u përpoq të bënte një grusht shteti, duke përdorur edhe çadra-pistoletë!. Kur Prokuroria e Përgjithshme kërkoi arrestimin e disa anëtarëve të Gardës, Berisha u pa të bllokonte planet e organit të akuzës për arrestimet. Ai quajti prokuroren e përgjithshme "një lavire bulevardi", që ishte pjesë e puçit të opozitës.

Genc Pollo, një ministër i kabinetit Berisha, insistoi se protesta ishte e mirëorganizuar si një grusht shteti me qëllim rrëzimin e qeverisë dhe pikërisht në godinën ku gjendej kreu i qeverisë dhe pjesëtarë të tjerë të kabinetit. Kreu i socialistëve, Edi Rama, i quajti një nonsens këto deklarata. "Ata vodhën zgjedhjet, po grabisin vendin dhe tani po vrasin njerëz për të vazhduar të vjedhin e grabisin vendin", tha ai.

Berisha beson se ka mbështetjen e Amerikanëve. Kjo i jep atij sigurinë të rezistojë dhe të mos bëjë marrëveshje me Ramën. Por Lajçak tha se dy burrat kanë nevojë emergjente për të rënë dakord se si të zgjidhin problemet që kanë të bëjnë me vjedhjen e zgjedhjeve elektorale dhe për të parandaluar këtë në zgjedhjet lokale të majit, thekson gazeta. Në të kundërt akuzat do të përsëriten dhe destabiliteti do të vazhdojë, kurse shpresat e Shqipërisë për t'u anëtarësuar në BE do të mbesin në sirtar.

No comments: