Friday, March 04, 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ “OMONOIA" versus "profesionist patriots"

" ....η μόνη εξέλιξη στη δημόσια διαβούλευση ήταν ότι στις τάξεις των πολέμιων του εγχειρήματος προστέθηκαν ανώτεροι κρατικοί παράγοντες "-Omonoia .

" Neni 20 i Kushtetutës së Shqipërisë u jep të drejtën pakicave kombëtare të shprehin lirisht, pa u ndaluar as detyruar, përkatësinë e tyre etnike, kulturore, fetare e gjuhësore. Kuptohet qartë se e drejta e pakicave për të shprehur përkatësitë e tyre nuk është detyrim për ta.-nga peticioni)

Atehere lind pyetja: cila perfaqeson interesat e minoritetit, deklarata per shtyp e Omonias apo Peticioni i faktorit nacionalist shqiptar? Mos valle nenshkruesit e peticionit kane hall se mos detyrohen minoritaret te shfaqen si te tille kur endera e tyre shekullore eshte te asimilohen nga shqiptaret ????!!!! -nje blogist

sent by [perdiki@otenet.gr]
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ “OMONOIA”
BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK “OMONIA”
DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA “OMONOIA”

Άγιοι Σαράντα 20/02/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», από την ίδρυση της, το 1991, απαιτεί την ελεύθερη απογραφή του πληθυσμού στη Αλβανία ως ένα δικαίωμα των πολιτών, δηλώνοντας ελεύθερα τα στοιχεία της ταυτότητας τους αλλά και ως μια αναγκαιότητα και ένα χρήσιμο εργαλείο του κράτους για να εφαρμόσει τις βέλτιστες πολιτικές προς όφελος των πολιτών και των ομάδων που το αποτελούν.
Σε ανακοίνωση μας, πριν από ένα χρόνο (5 Φεβρουαρίου 2010), εκφράσαμε τον προβληματισμό για τις παραπλανητικές συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης, με τους αυτόκλητους «εκπροσώπους» του Αλβανικού έθνους να θέτουν διάφορα ψευτοδιλήμματα και για το γεγονός ότι ως εκπρόσωποι της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δεν είχαμε λάβει ακόμα καμία πρόσκληση διαλόγου από το αρμόδιο υπουργείο και την διοργανώτρια αρχή. Μετά από ένα χρόνο, και λίγους μήνες πριν την απογραφή, η μόνη εξέλιξη στη δημόσια διαβούλευση ήταν ότι στις τάξεις των πολέμιων του εγχειρήματος προστέθηκαν ανώτεροι κρατικοί παράγοντες.
Οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης με στόχο τον εκβιασμό και την ποινικοποίηση της αλλαγής εθνικότητας πολιτών, πους τους είχε αφαιρεθεί αυτόβουλα ή βίαια από το κομουνιστικό καθεστώς, ξεπερνάει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες ενώ η συμπεριφορά του ως χούλιγκαν ποδοσφαιρικής ομάδας εκθέτει τη χώρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - ως άμεσο προϊστάμενο του - και την Αλβανική Δικαιοσύνη. Στην συνείδηση των πολιτών αλλά και στις εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών, ο θεσμός της δικαιοσύνης είναι ο ποιο διεφθαρμένος και οι ενέργειες του κ. Σπαχίου δεν κάνουν τίποτα άλλα παρά να αποδεικνύουν, ότι συνεχίζει να προτιμά την εξυπηρέτηση του κατεστημένου και όχι την προσχηματική έστω εφαρμογή προχωρημένων αντιλήψεων περί ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη των Εθνικών μειονοτήτων.
Η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ «ΟΜΟΝΟΙΑ» εκφράζει την ανησυχία της για αυτά τα φαινόμενα, για την σιωπή - ανοχή της συντεταγμένης πολιτείας και για το γεγονός ότι δύο μήνες πριν την ορισμένη ημερομηνία έναρξης απογραφής δεν ανακοινώθηκε το τελικό ερωτηματολόγιο, ο τρόπος απογραφής και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής. Η πολιτική κρίση στη χώρα δεν μπορεί λειτουργήσει ως πρόσχημα και άλλοθι για αυτούς που επιθυμούν μια απογραφή για το θεαθήναι και την ικανοποίηση του διεθνή παράγοντα. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και σε ότι ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας


Presidentit të Republikës, Z. Bamir Topi
Kryetares së Kuvendit, Znj. Jozefina Topalli
Kryeministrit, Z. Sali Berisha


Ne, të nënshkruarit, mbështesim dhe nxisim regjistrimin e ri të popullsisë, si faktor me rëndësi për një qeverisje më të mirë dhe mbarëvajtje shoqërore. Njëherazi shfaqim shqetësimin tonë lidhur me regjistrimin e popullsisë mbi baza etnike dhe fetare, që prek të drejtat themelore të njeriut, interesat tona kombëtare dhe bie ndesh me kushtetutën. Shprehja e përkatësive etnike dhe fetare, mbështetur edhe në Kartën e Kopenhagenit, janë çështje të individit. Neni 20 i Kushtetutës së Shqipërisë u jep të drejtën pakicave kombëtare të shprehin lirisht, pa u ndaluar as detyruar, përkatësinë e tyre etnike, kulturore, fetare e gjuhësore. Kuptohet qartë se e drejta e pakicave për të shprehur përkatësitë e tyre nuk është detyrim për ta. Aq më pak mund të jetë detyrim për të gjithë qytetarët e Shqipërisë. Konsiderojmë veçanërisht të rrezikshme në momentet e tanishme, kërkesën për vetëdeklarimin e kombësisë. Elemente të tillë regjistrimi nuk ekzistojnë në asnjë nga 27 vendet anëtare të komunitetit evropian ku aspirojmë të anëtarësohemi. Nuk shohim asnjë dobi nga regjistrimi etnik dhe fetar. Ne jemi një vend pa konflikte etnike e fetare. Pakicat minoritare gëzojnë të drejta të plota të parashikuara nga standardet më të larta evropiane. Shqipëria nuk është një shtet i lindur sërishmi, raportet e saj me minoritetet janë aq të vjetra sa edhe vetë historia e shtetit shqiptar që i ka njohur minoritetet e saj qysh prej vitit 1921 para Lidhjes së Kombeve. Ne dallohemi për harmoninë e shkëlqyer ndërmjet besimeve fetare. Shqipëria është një shtet laik. Regjistrimi mbi baza etnike e fetare do të nxiste një gare negative ndërmjet këtyre kategorive. Kurse vetëdeklarimi i popullsisë, në kushtet e sotme, është haptas kundër identitetit tonë. Ligjit "për gjendjen civile" i bërë në këtë frymë, duhet shfuqizuar sa më parë.

Ne u bëjmë thirrje të gjithë intelektualëve, shoqatave, fondacioneve pa dallim, shqiptarëve jashtë atdheut, të bashkohen me anë të deklarimeve në mas media në përkrahje të këtij peticioni. Ne shprehim gatishmërinë për pjesëmarrje në çdo debat publik, mbi këtë çështje me rëndësi të veçantë, me synimin për të arritur një proces regjistrimi sa më të mirë e transparent.

LISTA E NËNSHKRUESVE TË PETICIONIT

1. Alfred Moisiu 2. Rexhep Meidani 3. Kristo Frashëri 4. Dritëro Agolli 5. Sabri Godo
6. Gudar Beqiraj 7. Besnik Mustafai 8. Kreshnik Spahiu 9. Teodor Laço 10. Luan Omari
11. Arben Puto 12. Pëllumb Xhufi .....

No comments: