Monday, September 19, 2011

Oι Έλληνες θα απέχουν από την απογραφή της Αλβανίας

Καταπέλτης ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατά των διαδικασιών που ακολουθεί η αλβανική κυβέρνηση

Οι Έλληνες μειονοτικοί θα απέχουν από την απογραφή στην Αλβανία, που ξεκινά στις 1 Οκτωβρίου, καθώς δεν εξασφαλίζονται καθαρές διαδικασίες. Αυτό αποτελεί πρόταση της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ", το Γενικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στους Αγίους Σαράντα.Ο πρόεδρος του....
ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες,
στην εισήγησή του, ήταν καταπέλτης κατά της αλβανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις. Υποστήριξε ότι "δεν εκπληρώνονται οι όροι για δίκαιη απογραφή, είναι εκτεθειμένη η διαδικασία, γι' αυτό και αδυνατούμε να απευθύνουμε έκκληση συμμετοχής των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σ’ αυτή". Οι μέχρι τώρα χειρισμοί της υπόθεσης από το αλβανικό κράτος, είπε ο κ. Ντούλες, δημιουργούν απογοήτευση και πολλά ερωτηματικά στους κόλπους του Ελληνισμού. Και πρόσθεσε: " Επικρατεί ακόμη πλήρη αδιαφάνεια σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και ειδικά με την τελική μορφή και περιεχόμενο του ερωτηματολογίου απογραφής. Λίγες ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας και ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί οι επιτροπές ελέγχου, μάλιστα παίζεται κωμωδία στο θέμα αυτό".
Ο κ. Ντούλες επεσήμανε ακόμη πως " οι προπαγανδιστικές εκστρατείες αναχρονιστικών κέντρων, που εμπνέονται από εθνικισμό, ρατσισμό και εν πολλοίς ανθελληνισμό, δεν επιτρέπουν να ακουστεί στην κοινή γνώμη ότι η διενέργεια απογραφής με τη συλλογή δεδομένων για την εθνική καταγωγή των πολιτών, την μητρική γλώσσα και το θρησκευτικό δόγμα, το οποίο ακολουθούν, δεν είναι απλώς απαίτηση των Ελλήνων της Αλβανίας, αλλά δέσμευση πλέον της αλβανικής πολιτείας έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΕΕ. Αλλά η αλβανική κυβέρνηση στρουθοκαμηλίζει και παλινδρομεί χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος".

http://www.katoci.com/
OMONIA kërkon shtyrjen e censusit: Vendimi i Kushtetueses, i diktuar nga qarqet antihelene

Organizata OMONIA kërkon shtyrje të afatit të censusit me 6 muaj, duke u shprehur se ky proces ka si synim tkurrjen statistikore të minoritetit grek në Shqipëri.

Në një deklaratë të saj, OMONIA shprehet se “Për fat të keq konstatojmë se procesi i pritshëm i censusit nuk përbën kushtet e një pasqyrimi të saktë e të besuar të çështjeve të tilla sensibile si demografia e minoritetit etnik grek. Mënyra e procedimit dhe reklamimit nuk ka asgjë të përbashkët me standardet europiane dhe nuk përputhet me praktikën e organizmave ndërkombëtare”.

Në lidhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese për rrëzimin e ligjit të gjendjes civile, OMONIA shprehet se është një vendim i diktuar nga qarqet antihelene. “Këshilli i Përgjithshëm i OMONIA-s shpreh indinjatën për vendimin e Gjykatës Kushtetuese, një vendim ky sa tendencioz, aq i diskutueshëm dhe në kundërshtim me konventat europiane dhe ndërkombëtare, vendim i diktuar nga qarqet nacionaliste dhe antihelene”, thuhet në deklaratë.

No comments: