Monday, February 13, 2012

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - 58

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: [perdikis.dim@cyta.gr[ & [arvan@hol.gr]

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - 58

H κοπή της πίτας της κίνησής μας

Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 ώρα 6μμ θα πραγματοποιηθεί η κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, αίθουσα Τερψιχόρη, Βασιλίσσης Σοφίας & Ρηγίλλης. Περιμένουμε όλα τα μέλη μας και τους φίλους και συμπαραστάτες της κίνησής μας, να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί.

Ο εορτασμός της επετείου της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου

Tην Κυριακή 19 Φεβρουαρίου θα εορταστεί η 98η επέτειος της ανακήρυξης της Αυτονόμου Πολιτείας της Βορείου Ηπείρου. Ο εορτασμός που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών, θα αρχίσει στις 11.30 πμ με δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, στην συνέχεια δε θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας. Κατόπιν σε πομπή με επικεφαλείς Βορειοηπειρώτισσες και βορειοηπειρώτες με τις τοπικές ενδυμασίες και τις σημαίες της Βορείου Ηπείρου, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση των στεφάνων. Στην Πάτρα θα εορτασθεί επίσης η επέτειος την ίδια ημέρα, στις 11 πμ θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και στην συνέχεια με την συνοδεία της μπάντας του Δήμου Πατρέων θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα της Ελευθερίας, στην πλατεία Όλγας, τιμώντας τους ήρωες της εποποιείας του 1914. Η εκδήλωση οργανώνεται από την Νεολαία Βορειοηπειρωτών Αχαΐας, η οποία στην συνέχεια θα κόψει στις 1 μμ και την βασιλόπιτα στο σπίτι του Ηπειρώτη.

Επιστημονική ημερίδα για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Την ημέρα του εορτασμού της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (19 Φεβρουαρίου), με το τέλος της εκδήλωσης, θα αρχίσει μία επιστημονική ημερίδα για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. Ακαδημίας 20 και ώρα 13.00.

Η ημερίδα αυτή που διοργανώνει το Πατριωτικό Μέτωπο, θα επιχειρήσει να διερευνήσει σε βάθος την διεθνή αυτή συνθήκη. Ομιλητές - εισηγητές θα είναι: Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δρ. Φάνης Μαλκίδης, ο Βαλκανιολόγος - Ρωμανιστής, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αχιλλέας Λαζάρου, ο δικηγόρος και Πρόεδρος του Συλλόγου Κονιτσιωτών Αθηνών κ. Μιχάλης Μαρτσέκης και ο Γενικός Γραμματέας της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ. Ζήσης Δρούβης. Την ημερίδα θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι των Βορειοηπειρωτικών Οργανώσεων και προσωπικότητες. Την συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Βασίλης Βαβουράκης, γιατρός και μέλος του Π.Σ. του ΠΑ.ΜΕ. Η είσοδος στις εργασίες της ημερίδας είναι ελεύθερη.

Ο Χειμαρριώτης Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας στις Ηνωμένες Πολιτείες

Προσκεκλημένος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, ο Χειμαρριώτης τρις χρυσός ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας μεταβαίνει στις ΗΠΑ. Θα είναι ο έχων το γενικό πρόσταγμα (Grand Marshal) στην ελληνική παρέλαση στην Βοστώνη, θα συμμετάσχει δε και στην παρέλαση στην Νέα Υόρκη. Θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη. Ακόμα θα επισκεφθεί την έκθεση Hermes Expo International στο Ατλάντικ Σίτυ και θα παραστεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε πολλές εκδηλώσεις, τα έσοδα από τις οποίες θα διατεθούν στο ελληνικό σχολείο της Χειμάρρας καθώς και σε άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.

Συνάντηση για την ενότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κίνησής μας, συνάντηση προέδρων και εκπροσώπων βορειοηπειρωτικών φορέων και ιστορικών στελεχών της Βορείου Ηπείρου με θέμα "Η ενότητα είναι το ζητούμενο για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Πάρνων στην Αθήνα.

Στην συνάντηση αυτή έλαβαν μέρος οι: Λευτέρης Αναγνώστης, Χρήστος Γεωργάκης, Σταύρος Δήμας, Ελένη Δήμου, Ζήσης Δρούβης, Λουκάς Ζίμπας, Άγγελος Κοκαβέσης, Θωμάς Κυριάκος, Κώστας Κυριακού, Γιώργος Κώττης, Πάνος Λέκκας, Γιώργος Μάνος, Θωμάς Μήτσιος, Φρέντης Μπελέρης, Μαρία Μπολάνου, Βασίλης Νάστης, Ευάγγελος Νίκας, , Θεόδωρος Νίτσας, Λευτέρης Πρίφτης, Έφη Σέλλιου, Γιάννης Στεφανής, Γιώργος Τζομάκας, Γιώργος Τρίχας και Δημήτρης Περδίκης, ο οποίος υπήρξε ο συντονιστής της συνάντησης.

Οι ανωτέρω εκπροσώπησαν γεωγραφικά σχεδόν το σύνολο του βορειοηπειρωτικού χώρου και όλο το φάσμα των απόψεων και των διαφορών.

Μετά την εισήγηση του Δημήτρη Περδίκη όλοι τοποθετήθηκαν. Μπορεί απόψεις να διέφεραν, κοινή όμως ήταν η διαπίστωση πως κάτι πρέπει να αλλάξει και κάτι πρέπει να γίνει.

Προτάθηκε και συμφωνήθηκε από όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, η συνάντηση αυτή να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προτάθηκε ακόμα η δημιουργία ενός Κεντρικού Συμβουλίου των στην Ελλάδα Βορειοηπειρωτών όπου θα μετέχουν αναλογικά από όλο τον βορειοηπειρωτικό χώρο και από όλες τις τάσεις εκπρόσωποι οι οποίοι θα διαβουλεύονται και θα αποφασίζουν με δημοκρατικές διαδικασίες.

Θεωρούμε την συνάντηση αυτή επιτυχή, πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για μια ενότητα στην πράξη όλου του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ώστε να μπορέσει να επιτύχει την διαβίωσή του στις πατρογονικές του εστίες μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο που να θωρακίζει τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματά του όπως αυτά απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχετικές συμβάσεις.

Ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου από αλβανικό εφετείο και με την συμπεριφορά των αλβανικών αρχών. Ερωτά λοιπόν την Ε.Ε. αν είναι ενήμερη και αν η Αλβανία ικανοποιεί τα κριτήρια του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άρχισε η προπαρασκευή της απογραφής της "Ομόνοιας"

Στις 30 Ιανουαρίου συνεδρίασε η επιτροπή απογραφής υπό την προεδρία του Βασίλη Μπολάνου προέδρου της ΔΕΕΕΜ "Ομόνοια. Στην συνάντηση μετείχε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Εκτιμήθηκε πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, παρ' όλα αυτά θεωρείται πως η απογραφή μπορεί να διενεργηθεί το προσεχές καλοκαίρι και φθινόπωρο.

Ερώτηση βουλευτών στην Βουλή των Ελλήνων

Οι βουλευτές Αθανάσιος Πλεύρης και Γεώργιος Ανατολάκης σε κοινή ερώτησή τους προς τον Υπουργό των Εξωτερικών, αφού εξιστορούν τα σχετικά με την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου από το αλβανικό εφετείο καθώς και την βία και τις καταστροφές που έγιναν κατά την εισβολή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων στην οικία του, ερωτούν τον ΥΠΕΞ 1. Είναι ενήμερο το Υπουργείο για την συγκεκριμένη υπόθεση και με ποίον τρόπο υπερασπίζεστε τους Έλληνες που διώκονται στην γειτονική χώρα. 2. Ποια είναι η στάση που τηρείτε απέναντι στις πρακτικές βίας της αλβανικής κυβέρνησης και σε παρόμοια φαινόμενα εκφοβισμού των Ελλήνων ομογενών που δηλώνουν υπερήφανα την εθνικότητά τους. 3. Έχει παρακολουθήσει το Υπουργείο την διεξαγωγή της δίκης. Έχετε ενημερωθεί για τυχόν παρατυπίες ή κατασκευασμένες κατηγορίες και με ποιόν τρόπο συμπαρασταθήκατε σε έναν Έλληνα που τίμησε τους τάφους των προγόνων του. 4. Ποια είναι η στάση της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην αλβανική θέση ότι στην Κορυτσά δεν υπάρχουν Έλληνες ομογενείς. Με ποιόν τρόπο συμπαραστεκόσαστε σε αυτούς και τι κινήσεις κάνετε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Για την καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου εξέδωσε την κατωτέρω ανακοίνωση

Το αλβανικό εφετείο καταδίκασε τον Έλληνα ομογενή από την Κορυτσά της Βορείου Ηπείρου και μέλος του προεδρείου του κόμματος ΕΕΕΜ - ΜΕGA Ναούμ Ντίσιο σε φυλάκιση ενός έτους, επαναλαμβάνοντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση. Η ποινή δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ούτε είναι εξαγοράσιμη, είναι άμεσα εκτελεστή.

Ο Ναούμ Ντίσιος κατασκεύασε σκαλοπάτια για να είναι εύκολη η πρόσβαση στο μνημείο των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Μπομποστίτσα της Κορυτσάς και κατηγορήθηκε πως σύλησε μουσουλμανικούς τάφους που δήθεν βρίσκονταν εκεί, το οποίο είναι αναληθές.

Πρόκειται για μία ακόμα πολιτική δίκη και καταδίκη, με ψευδείς κατηγορίες που στρέφεται ευθέως κατά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Η Αλβανία βλέπει την μεγάλη εθνική αφύπνιση των Βορειοηπειρωτών που συντελείται στην περιφέρεια της Κορυτσάς το τελευταίο χρονικό διάστημα και σπεύδει με μια καταδίκη να τρομοκρατήσει τους ομογενείς μας ώστε να μην τολμούν να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή. Είναι προφανές πως η αλβανική κυβέρνηση σύρεται από ακραία εθνικιστικά στοιχεία σε ενέργειες καταπίεσης και φίμωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Μία σειρά από γεγονότα, με τελευταίο το παρόν, το επιβεβαιώνουν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να κάνει σαφές έμπρακτα πως τέτοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές.

Είναι πλέον ανάγκη επιτακτική μια θεσμική θωράκιση της ελληνικής μειονότητας που θα εγγυάται την ειρηνική της διαβίωση στα πατρογονικά της εδάφη με όλα τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχετικές συμβάσεις.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

1 comment:

Anonymous said...

Faleminderit Dr DAWN që më ndihmove të kthej të dashurin tim me magjinë tënde të dashurisë, jam shumë i emocionuar që po jetojmë të lumtur së bashku tani me të vërtetë magjia jote e dashurisë është 100% garanci dhe nuk ka efekte anësore. Shikuesit atje, nëse po kaloni probleme në marrëdhënie, ju këshilloj të kontaktoni Dr DAWN për magjinë e tij të dashurisë. Ju siguroj se magjia e tij e dashurisë mund të rregullojë marrëdhënien e prishur dhe problemin e kotësisë sa hap e mbyll sytë. Këtu është emaili i tij i detajeve: dawnacuna314@gmail.com ose WhatsApp: +2349046229159