Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία καταγγέλλει τη διαταγή διοικητικής απέλασης που εκδόθηκε σε βάρος του Αλβανού δημοσιογράφου Νίκο Άγκο, ενώ για το ίδιο θέμα επικοινώνησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη διαταγή διοικητικής απέλασης που εκδόθηκε σε βάρος του Αλβανού δημοσιογράφου Νίκο Άγκο και καλεί την Πολιτεία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου ο συγκεκριμένος γνωστός αγωνιστής των δικαιωμάτων του ανθρώπου να μπορέσει να συνεχίσει τη νόμιμη διαμονή του στη χώρα μας. Η άδικη αυτή μεταχείριση που υπέστη ο συγκεκριμένος μετανάστης καταδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις παθογένειες του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι, όπως ο Νίκο Άγκο, που επί σειρά πολλών ετών έχουν τη χώρα μας ως σταθερό και μόνιμο επίκεντρο της βιοτικής τους δραστηριότητας, όντας απολύτως ενταγμένοι κοινωνικά, μαζί με τις οικογένειες τους, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με ανάλγητες πρακτικές που πηγάζουν δυστυχώς από την ίδια νομοθεσία.

Με αφορμή την υπόθεση του Νίκο Άγκο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων επαναλαμβάνει την πάγια θέση της για μείωση του αριθμού των ενσήμων ασφάλισης για την ανανέωση της άδειας διαμονής, προκειμένου να αποφεύγεται το φαινόμενο της μετάβασης νόμιμα εργαζόμενων μεταναστών σε καθεστώς πλήρους παρανομίας παρά τη δική τους θέληση, γεγονός που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση. Η θέση μας αυτή αποκτά δραματική επικαιρότητα τη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, που έχει οδηγήσει πολύ μεγάλα τμήματα εργαζομένων –Ελλήνων και μεταναστών- στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία».

Εξάλλου, στην επικοινωνία του με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του ζήτησε, στο πλαίσιο του νόμου, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας που διαθέτει, ώστε να μην απελαθεί ο γνωστός δημοσιογράφος.

Ο κ. Άγκο, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην Ελλάδα πάνω από είκοσι χρόνια και συνεργάζεται με γνωστά μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται αντιμέτωπος για γραφειοκρατικούς λόγους με την απειλή της απέλασης.


http://www.tovima.gr/media/article/?aid=458908

ΕΣΗΕΑ: «Όχι στην απέλαση του Νίκου Άγκο»Τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης

Το Δ.Σ. διαφωνεί και καταγγέλλει την απέλαση του αλβανικής καταγωγής δημοσιογράφου Νίκου Άγκο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την επιχειρούμενη εξόντωση του δημοσιογράφου Νίκου Άγκο. Ύστερα από 20 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, με δύο παιδιά, το ένα εκ των οποίων γεννήθηκε στην Ελλάδα, διατάχθηκε να εγκαταλείψει εντός μηνός τη χώρα, διότι κατά το χρονικό διάστημα 2007 - 2008 δεν είχε συγκεντρώσει, λόγω ασθενείας, τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων.

Ο Νίκος Άγκο σε όλα τα χρόνια αυτά έχει προσφέρει πολλά στη δημοσιογραφία και στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η απέλασή του και, μάλιστα, για έναν τυπικό λόγο, τη στιγμή που έχει συγκεντρώσει για την αρθρογραφία του υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου την μήνι και τις απειλές κατά της ζωής του από τη «Χρυσή Αυγή», αποτελεί πράξη ιδιαίτερης σκληρότητας και αναλγησίας .

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απευθύνει έκκληση και καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη να ενεργήσουν, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραμονή του συναδέλφου Νίκου Άγκο στην Ελλάδα, ενός δημοσιογράφου, που αγαπά τη χώρα μας και έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία».