Wednesday, July 11, 2012

Μερκελιστες και ευροπαίστες

Η κυβέρνηση θα οδηγήσει την κοινωνία στην κόλαση και τη χώρα στη δραχμή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας
Αθήνα

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέλεξε να απαντήσει κατά κύριο λόγο στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, καθώς -όπως είπε- πρόκειται για τον γνήσιο εκφραστή και υποστηρικτή του μνημονίου.

«Το μνημόνιο είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που επιβάλλεται στη χώρα από την τρόικα και με απόλυτη ευθύνη αυτών που κυβερνούν. Το πρώτο στάδιο είναι η λεηλασία της κοινωνίας, μετά η λεηλασία του δημοσίου πλούτου κι αν δεν σας σταματήσουμε -που θα σας σταματήσουμε- έρχεται η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε: «Δεν θα συναινέσουμε στο έγκλημα. Θα είμαστε κάθε στιγμή απέναντι μέσα κι έξω από τη Βουλή».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε επιτεθεί εναντίον του και επισήμανε: «Στην τρικομματική κυβέρνηση του μνημονίου έχουν μοιράσει ρόλους και ο κ.Βενιζέλος -που έχει πλήρη ευθύνη για την καταστροφή- έχει αναλάβει να είναι η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές πέρασαν, καλύτερα να αναλάβετε τις ευθύνες σας για τις πράξεις της κυβέρνησής σας».

«Δεν θα ασχοληθώ με την αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, αλλά την συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά που είναι μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας. Και θα ασχοληθώ με έναν αυθεντικό εκφραστή του μνημονίου, τον κ. Στουρνάρα που δεν καμώνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι, και γιαυτό τον σέβομαι. Γιατί όταν έλεγε ο κ. Σαμαράς ότι το Μνημόνιο Ι είναι καταστροφή, τότε ο κ. Στουρνάρας το υποστήριζε, όπως και τώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο θέσεις του κ. Στουρνάρα, τις οποίες χαρακτήρισε «επιτομή του φιλελευθερισμού: "Δεν έφερε το μνημόνιο την κρίση, η κρίση έφερε το μνημόνιο" και "η κρίση είναι ευκαιρία"».

«Ποιος, όμως, έφερε την κρίση; Η αριστερά; Οι εργαζόμενοι που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους; Οι δημόσιοι υπάλληλοι που "μαζί τα φάγαμε"; Ή οι κυβερνήσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές; Μεγάλο θράσος έχετε να ενοχοποιείτε ολόκληρη κοινωνία. Και να μην λέτε λέξη για το πελατειακό, ρουσφετολογικό κράτος, που δημιουργήθηκε καθ' εικόνα και ομοίωσή σας. Δεν λέτε για τους φίλους των κυβερνήσεών σας, που τους ανταμείβατε μετεκλογικά, επειδή σας στήριζαν προεκλογικά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η κρίση οφείλεται κατά 80% σε αύξηση των φοροαπαλλαγών κατά 20% από τις υψηλές δαπάνες».

«Για ποιους να είναι ευκαιρία η κρίση; Για το μεγάλο, παρασιτικό κεφάλαιο, για τις τράπεζες, για τους νέους μαυραγορίτες της εποχής μας, αυτούς που ζήτησαν από την τρόικα τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, όπως είχε αποκαλύψει και ο Βενιζέλος. Είναι ευκαιρία για αυτούς που θα ξεπουλήσετε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Η δική μας αλήθεια» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «το μνημόνιο είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, που επιβάλλεται στη χώρα από την τρόικα με απόλυτη ευθύνη αυτών που κυβερνούν και το πρώτο στάδιο είναι η λεηλασία της κοινωνίας και μετά του δημοσίου πλούτου κι αν δεν σας σταματήσουμε -αλλά θα σας σταματήσουμε- η χρεοκοπία και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Εσείς κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνετε αυτό. Εσείς είστε η απειλή να γυρίσουμε στο '50. Αυτό είναι το σχέδιό σας. Μιλάτε για ισοδύναμα μέτρα, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, είναι η ίδια η λιτότητα, η εσωτερική υποτίμηση, που οδηγεί την κοινωνία στην κόλαση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών θα πρέπει πια να υπερασπίζεται την κοινωνία που είναι εξαθλιωμένη κι όχι τους βιομήχανους.

Στρεφόμενος, δε, στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ είπε: «Που την είδατε κύριε Κουβέλη την διαπραγμάτευση; Κι εμείς δεν την βλέπουμε; Μόνο η επιστολή που μιλούσε με έναν περίεργο για την ελληνική όρο περί ιδιοκτησίας προγράμματος» και αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας:

«Γιατί σε ένα πρόγραμμα που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην αποτυχία, θέλετε να έχετε ιδιοκτησία του προγράμματος; Όταν αποτύχει το πρόγραμμα, θα μας πουν ότι το κράτος έχει συνέχεια κι εσείς είχατε την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ε, λοιπόν, εσείς θα έχετε την ευθύνη κι όχι ο ελληνικός λαός».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, είπε ακόμη: «Δεν είστε φιλοευρωπαϊστές, είστε μερκελιστές. Η Μέρκελ θέλει να διαλύσει το ευρώ, έτσι κι εσείς δεν μπορείτε να λέγεστε φιλοευρωπαϊστές».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι και απογοητευμένοι. Περιμέναμε ότι κάτι θα έδιναν για να χρυσώσουν το χάπι, αλλά φαίνεται ότι είναι απολύτως ικανοποιημένοι που αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή του μνημονίου και δεν έδωσαν τίποτα».

Δεσμεύθηκε, όμως: «Εμείς θα είμαστε ανά πάσα στιγμή εδώ, όπως ήμασταν εδώ καθ' όλη τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών θέσεων. Θα είμαστε μέσα και έξω από τη Βουλή κάθε στιγμή, δεν κάνουμε πίσω. Δεν θα συναινέσουμε σε αυτό το έγκλημα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε, λέγοντας: «Είστε η τελευταία στάση του μνημονίου και θα είμαστε η νέα αρχή μετά τα ερείπια που θα αφήσει η πολιτική σας».

No comments: