Saturday, October 13, 2012

Η δρομολόγηση της ελληνικής ΑΟΖ

http://www.antibaro.gr/article/5615

από admin
Νίκος Λυγερός
Η γειτονιά μας αντιλαμβάνεται τώρα ότι προχωράμε δυναμικά με το θέμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και προσπαθεί να κάνει απεγνωσμένες κινήσεις για να αποδείξει στους δικούς της και βέβαια στους ραγιάδες ότι κάνει κάτι.
Επί της ουσίας όμως, βλέπει και η ίδια ότι τα πράγματα δρομολογούνται ανεξαρτήτως από τα θέλω της. Και ξέρει ότι αυτή η προσέγγιση έχει βάση, αφού η θέσπιση της ΑΟΖ είναι ανεξάρτητη από τις οριοθετήσεις. Το προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και αυτό έχει γίνει κατανοητό από τους πολιτικούς μας στο υψηλότερο επίπεδο.
Κατά συνέπεια, οι γειτονικές δηλώσεις είναι περισσότερο θέμα εντυπώσεων που προωθούνται από ραγιάδες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να τολμήσουν τίποτα. Το πιο ενδιαφέρον θα είναι να δούμε πώς θα ερμηνεύσουν την ψηφοφορία της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, διότι ακόμα και η γειτονιά μας έχει καταλάβει ότι πλέον είμαστε έτοιμοι και ότι θα μπούμε δυναμικά στο θέμα λόγω της απαίτησης και του ελληνικού λαού.
Διότι τώρα η καθυστέρηση της θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ, μετατρέπεται σε πολιτικό κόστος για όποιον την δικαιολογεί. Έχουμε αναλύσει όλες τις πτυχές του θέματος και δεν πρόκειται να μας εντυπωσιάσουν δηλώσεις τεχνητές. Ο δρόμος της ελληνικής ΑΟΖ είναι πια ανοιχτός. Το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, το οποίο ήταν εξαρχής εθνικό, έχει πια αποκτήσει μια διεθνή οντότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο.
Αυτό σημαίνει de facto ότι η Ελλάδα αλλάζει το παρουσιαστικό της σε σχέση με τους ξένους, αφού δεν είναι πια μια χώρα που περιμένει τα πάντα από μια τεχνητή ελεημοσύνη δίχως να μπορεί να αντιδράσει. Τώρα η Ελλάδα αρχίζει όχι μόνο να φαίνεται διαφορετική, αλλά και να λειτουργεί διαφορετικά λόγω της υπόστασης της ελληνικής ΑΟΖ ακόμα κι αν αυτή δεν είναι επίσημη προς το παρόν.
Αλλά τώρα οι σύμμαχοι μας και οι εχθροί μας μας βλέπουν με περισσότερο σεβασμό, διότι έχουν αντιληφθεί ότι έχει ανέβει αντικειμενικά η αξία μας ως χώρα. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε ακόμα κι αν υπάρχουν καχύποπτοι και κατσούφηδες. Η Ελλάδα με την ΑΟΖ της θα παίξει ένα διαφορετικό ρόλο, κομβικό και γεωστρατηγικό. Δεν θα έχει πια ανάγκη να περιμένει κάτι από τους άλλους. Βρίσκεται σε ετοιμότητα πλέον και μπορεί να αναπτυχθεί στρατηγικά.
Γι’ αυτό πρέπει τώρα να περάσουμε σε φάση της υλοποίησης πια, διότι το άνοιγμα υπάρχει και είναι το πρέπον να το αξιοποιήσουμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα σταθούμε και στο πλευρό της Κύπρου. Το μέλλον της Ελλάδας έχει αρχίσει απλώς δεν το έχουν αντιληφθεί οι δικοί μας. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παραδεχθούν ότι η αλλαγή φάσης έχει αρχίσει.

http://www.lygeros.org/articles.php?n=10405&l=gr

No comments: