Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Saturday, December 08, 2012

Per nderimin e figurave te shquara te Himares -mungon Spiro Spiro Milo- Xhorxh Teneti dhe kapetanet e Himares -si dhe bilbilja e sotme Katina Beleri

 marre mga interneti

REPUBLIKA  E  SHQIPERISE
BASHKIA HIMARE
KESHILLI  BASHKIAK                   

                                                       
V E N D I M

Nr 105 date 26.11.2012

    LENDA:  Per nderimin e figurave te shquara te Himares .

    Baza ligjore: 
           Ligji 8652 date 31.07.2000, "Per organizimin dhe funksionimin e Organeve te Qeverisjes Vendore",neni 32, germa "m" si dhe VKB numer 90 date 21.09.2012, "Mbi miratimin e kritereve per dhenien e titujve te nderit",

    Me propozim te Bashkise Himare, Komisionit te vleresimit te figurave,(ku paraprijne propozime te Shoqerise Civile, diskutimit me Kryesite e fshatrave dhe me studjues e personalitete te kultures);     Keshilli i Bashkise Himare ne mbledhjen e tij te dates 26.11.2012, mori ne shqyrtim Projektin e Bashkise per vleresimin dhe nderimin e figurave te shquara te Himares, dhe pasi e debatoi dhe e diskutoi problemin ne tersi, ne perfundim ;

V E N D O S I :

I-    Te vleresohen me titullin "NDERI  I  HIMARES" keta persona :

Pas Vdekjes :

1-Petro   Marko,1915-1991 -Shkrimtar dhe Publicist i shquar i permasave  boterore.
2-Neco    Muko, 1899-1934 -Poet, Kompozitor,  Regjisor, Kengetar, Patriot i shquar.
3-Janko   Pali, 1897-1994 -"Mesues i Merituar", Shkrimtar, Perkthyes,
Publicist,etj.
4-Jani Foto Rexho,1869-1914-Doktor,Veprimtar i shquar i Himares dhe Patriot.
5-Nase Beni,Bregu 1893-1934 -Ushtarak, Veprimtar i shquar i Himares dhe Patriot.Poet dhe Autor i Hymnit te Himares; "… lule vilajeti…"                                                                             
6-Odise Nesturi     vdekur me 1911 -Nen Kryetar i Lidhjes Shqiptare te Prizrenit, Veprimtar i Shquar i Himares dhe nje Patriot i denje per Himaren.
7-Aleks  Caci 1916- 1989 -Shkrimtar, Poet, Publicist etj.Anetar I-re i  LSHASH.
8-Odhise Grillo 1932-2003-"Mjeshter i Madh"Shkrimtar,Poet,Publicist.
9-Andrea  Varfi 1914-1992 -Shkrimtar perparimtar viteve 1930, Poet dhe Publicist.Nismetar i krijimit te L.SH. dhe Artisteve te Shqiperise.
10-Spiro Comora 1918-1973  -Poet, vjershetor, Autor vepra taatrale, Publicist etj.
11-Gjike  Bixhili-Patriot i denje i Himares dhe veprimtar i shquar i saj,Nismetar dhe financues i shkolles se pare ne Dhermi.

Qe Jane ne Jete :

12-Dhimiter  Varfi-Bilbil i Kenges Himariote dhe veprimtar i shquar i saj.
13-Dhimiter Anagnosti Regjisor i shquar shqiptar dhe veprimtar i Himares.
14-Robert  Ndrenika -Aktor i shquar shqiptar dhe veprimtar i Himares.

Pas Vdekjes :
1-Naqe Konomi -Mesues, veprimtar i shquar i Arsimit ne Himare e Vlore
2-Panajot Gjikenuri  -Mesues, veprimtar i shquar i Arsimit ne Himare
3-Ilia   Likoka 1911-1993 -Mesues,-Sportist, Kampion i Ballkanit ne disa gara atletike me klubin "Vetetima".
4-Aleko   Zoto  1934-1986 -Veprimtar i shquar i librit ne Himare.
5-Petro Mihal  Cani  1917-1994    - Doktor, Veprimtar i shquar i mjekesise ne Shqiperi e Himare dhe eshte Babai i Kirurgjise Shqiptare.
6-Perikli   Sheti vdiq me 2012 -Doktor, Veprimtar i shquar i mjekesise dhe i Himares.
7-Dhamiano Bollano 1921-1986    -Mesues, Veprimtar i shquar i kultures dhe historise.
8-Koco  Kacelano1901-1943 -Doktor, Veprimtar i shquar i mjekesise dhe i Himares.
9-Irakli Foto Rexho-Veprimtar i mjekesise dhe farmaceutikes ne Himare
10-Niko Kutulla1913-1994 -Shembull  i qendreses kunder diktatures.
11-Jani   Milo -Mesues, veprimtari i shquar i arsimit ne Himare
12-Mihal  Lami1917-1989-Nd.Mjek,veprimtar,themelues i Spitalit Himare.
13-Qirjako Bala1943-2008-Veprimtar i shquar i kenges polifonike,
14-Konom Anastas Zoto -Luftetar dhe  Patriot i shquar i Himares.
15-Pilo Lili Bollano, -Luftetar dhe Patriot i shquar i Himares.
16-Milo  Merkuri      -Luftetar dhe Patriot i shquar i Himares.
17-Pano Kokaveshi     -Veprimtar i shquar i Kenges Himariote ne vitin 1928-1932
18-Andrea   Bala      -Veprimtar i shquar i Kenges Himariote ne vitin 1928-1932
19-Koco   Cakali      -Veprimtar i shquar i Kenges Himariote ne vitin 1928-1932

   
Qe Jane ne Jete :

20-Pirro  Dhima -Sportist i shquar Himariot, Kampion i Botes & Olimpik.
21-Lefter  Cipa - Rapsod, Shkrimtar dhe veprimtar i shquar i Himares.
22-Evriviadh Goro-Veprimtar i shquar i mjekesise ne Himare.
23-Vangjelo Veizi - Veprimtare e shquar e mjekesise ne Himare dhe ne Shqiperi.
24-Kico Irakli Rondo -Veprimtar i shquar i sportit ne Himare dhe ne Shqiperi.
25-     Simo  Kallushi   -Futbollist dhe Trainer
26-    Petro Goro       -Futbollist
27-    Petro Konomi     -Futbollist

II-Te vleresohen me titullin " NDERI  I  HIMARES" Grupet si me poshte;
1-    Grupi karakteristik i kenges i Himares 1928-1934
        Pjesmarres;  Neco Muko, Andrea Bala, Koco Cakali, Pano Kokaveshi,Tefta Tashko Koco, Tulla Paleologu.
2-    Grupi karakteristik i kenges i Himares 1952
        Pjesmarres; Dhimiter Varfi, Llambro Gjomemo,Andrea Dhimojani,
        Thodhori Goro, Pano Naci, Simo Kallushi,Leko Leka.
3-    Grupi polifonik i vajzave te Dhermiut 1965
        Pjesmarres; Dhimitrulla Iliadhi, Rutha Beli,Vasillo Stramarko,  Hajdho Bixhili, Rutha Ruci, Eli Neco, Kasiani Dhima.
4-    Grupi polifonik i Pilurit vitit 1968----
        Pjesmarres;  Katina Muco, Sofo Gerdhuqi, Koco Gjicali,
Arqile Lapa,Pavllo Bala, Lefter Cipa, Qirjako Bala, Lene M.Bala,          Vangjel Gjicali, Vasillo Koka, Miltiadh Gjicali,Ermioni
Merkuri, Leni L.Merkuri, Vitori Merkuri, Polo Cipa.
III-    Dhenia e ketyre titujve do te behet nga Bashkia Himare periodikisht ne vazhdim edhe ne baze te evenimenteve te rastit. Shpenzimet qe do te behen per dhenien e ketyre titujve te perballohen nga fondi i vecante.
IV-     Ky vendim hyn ne fuqi sipas ligjit.

           
                                                                                                                  K R Y E T A R I
                                                                                                               Stefan Kokedhima      

No comments: