Saturday, December 08, 2012

Η ΑΠΟΨΗ: Samaras Slide

Η ΑΠΟΨΗ
Ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν ήταν παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου για τον Αντώνη Σαμαρά το καλοκαίρι. Ο πρωθυπουργός, πολύ πριν ορκιστεί, είχε ήδη έτοιμο το σχέδιο αντιμετώπισης των Ευρωπαίων εταίρων με στόχο να πάρει την στήριξη που χρειαζόταν η χώρα. Εκείνο που του έλειπε ήταν τα κατάλληλα όπλα με τα οποία θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις τους και να βγάλει τη χώρα από το τούνελ. Τα μηνύματα που λάμβανε ήταν πως η χώρα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στα οικονομικά της ανοίγματα και μια ανησυχία των εταίρων ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Ένα «ενέχυρο» ήταν αυτό που χρειαζόταν. Και βρέθηκε...

Αρχές Ιουλίου ο Α. Σαμαράς κάλεσε τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο. Η εντολή που έδωσε στην άτυπη ομάδα συμβούλων του στην οποία συμμετέχει ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρη: «Βρείτε μου πόσα κρύβονται στο υπέδαφός μας». Λίγες ημέρες αργότερα έλαβε μια αναλυτική έκθεση από τους καθηγητές (στην ομάδα συμμετέχουν επίσης οι κ.κ. Ηλίας Κονοφάγος και Νίκος Λυγερός), στην οποία γίνεται αναφορά όχι μόνο στους υδρογονάνθρακες αλλά και στις σπάνιες γαίες και τα μέταλλα.

Με κάθε επιφύλαξη οι τρεις τους έκαναν λόγο για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να εξετάσουν το σύνολο της Ελλάδας. Στην Κρήτη εξετάστηκε μόνο μια περιοχή που υπήρχε και στους χάρτες που είχε εκδώσει ο τότε υφυπουργός κ. Μανιάτης, ενώ η υπόλοιπη Κρήτη καθώς και το Αιγαίο δεν εκτιμήθηκαν.

Οι τρεις τους κάνουν λόγο για περισσότερα από 600 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα ο κ. Φώσκολος αφήνει να εννοηθεί πως η αναφορά της Deutsche Bank για κοιτάσματα αερίου αξίας 427 δισ. ευρώ νοτίως της Κρήτης κρύβει σκοπιμότητες!

Μυρίστηκαν «ψητό», αλλά...

Μόλις ο νυν πρωθυπουργός παρέλαβε τα στοιχεία ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου με στόχο να πείσει τους δανειστές πως τα χρήματά τους δεν κινδύνευαν. Μόνο που αντί για διάθεση συνεργασίας βρέθηκε αντιμέτωπος με διάθεση... εκμετάλλευσης.

Εταιρείες γερμανικών και αμερικανικών συμφερόντων επιχείρησαν ευθύς εξαρχής να εξασφαλίσουν αποκλειστικά συμβόλαια, ενώ ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο οι πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους να έθεσαν θέμα κεφαλαιοποίησης (ξεπουλήματος δηλαδή) των αποθεμάτων ως εγγύηση, κάτι που απέρριψε ο πρωθυπουργός. Στις διαπραγματεύσεις που επαναλαμβάνονταν, αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του Α. Σαμαρά, το θέμα επανερχόταν πάντα με εκβιαστικό τρόπο, ενώ λέγεται πως η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε μέχρι το σημείο να αμφισβητήσει τα στοιχεία.

Στα τέλη του Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αντιστρέψει τους όρους του παιχνιδιού. Ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του πως η χώρα θα αξιοποιήσει όπως η ίδια επιθυμεί τον ορυκτό της πλούτο και πως αν δεν βρισκόταν λύση άμεσα στα πλαίσια της Ε.Ε. δεν θα δίσταζε να διαφοροποιήσει τη στάση του ακόμα και αν αυτό σήμαινε την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Με τον κ. Φώσκολο να επιμένει πως η Ελλάδα έχει πλούτο στα χέρια της που την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τον Καναδά, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως μια εν δυνάμει υπερδύναμη στα σύνορα της Ευρώπης δεν θα ευνοούσε την Ε.Ε.

Οι συζητήσεις συνεχίζονταν στο παρασκήνιο με τους εταίρους να επιχειρούν σε κάθε δοθείσα ευκαιρία να πείσουν πως η αξιοποίηση θα πρέπει να γίνει με άλλον τρόπο επιλέγοντας λύσεις που τους ευνοούσαν.

Φτάνοντας στον Νοέμβριο και ενώ τα περιθώρια διαπραγματεύσεων πλέον ήταν ασφυκτικά, πληροφορίες θέλουν τον Α. Σαμαρά να ξεκαθάρισε πως η όποια λύση θα έπρεπε να βρεθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, εναλλακτικά η χώρα θα άλλαζε στάση, έστω και αν αυτό σήμαινε πως θα παραχωρούσε συγκεκριμένα κοιτάσματα σε εταιρείες της επιλογής της ώστε να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα.

Στο τελευταίο Eurogroup τα αποθέματα της χώρας ήταν από τα βασικά θέματα συζήτησης πίσω από τις κλειστές πόρτες. Τότε ήταν που ενημερώθηκε και η Deutsche Bank για τα πραγματικά στοιχεία τα οποία σήμερα παρουσιάζει.

Χρυσορυχείο «Η ΕΛΛΑΣ»

Επί του πρακτέου τώρα, και σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή κ. Φώσκολο, η χώρα μπορεί να βγάλει πετρέλαιο σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια από σήμερα. Ο καθηγητής μάλιστα κάνει λόγο για μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας για Έλληνες και ιδιαιτέρως υψηλούς μισθούς (κάνει λόγο για 100.000 ευρώ ετησίως) αλλά και ανάπτυξη για όλη την Ελλάδα στα πρότυπα του Καναδά.

Η μελέτη των τριών Ελλήνων επιστημόνων εκτιμά στα 3,5 τρισεκ. κυβικά μέτρα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην περιοχή νότια της Κρήτης και ότι αυτά θα αποφέρουν στην Ελλάδα κρατικά έσοδα 599 δισ. δολαρίων σε 25 χρόνια.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι μία πολύ συντηρητική εκτίμηση», δήλωσε στο Ρόιτερ ο κ. Κονοφάγος, η εταιρεία του οποίου –Flow Energy– στην Αθήνα συμβουλεύει άτυπα την κυβέρνηση για την ενεργειακή στρατηγική. Η μελέτη εκτιμά ότι τα αποθέματα της νότιας Κρήτης αρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση φυσικού αερίου από την Ευρώπη για έξι χρόνια και αντιστοιχούν σε 1,5 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου.

Ο κ. Φώσκολος ανέφερε ότι οι υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου και η παρουσία κοιτασμάτων υγρού αερίου στον βυθό υποδηλώνουν την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων.

Οι ίδιες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι τα κοιτάσματα στις περιοχές Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο και Ιωάννινα, που έχουν προκηρυχθεί για έρευνες, υπερβαίνουν τα 250 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

«Αύριο-μεθαύριο η Ευρώπη θα εξαρτάται από την Ελλάδα για ενέργεια. Το θεωρείτε παρατραβηγμένο; Θα με θυμηθείτε σε πέντε χρόνια», έχει πει ο κ. Α. Φώσκολος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο σήμερα αναζητείται η καλύτερη λύση για την αξιοποίηση. Και αυτό γιατί αν η εξόρυξη γίνει από ξένες εταιρείες, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εσόδων. Από την άλλη, ο Α. Σαμαράς έχει να παλέψει και με τις ασφυκτικές πιέσεις των εταίρων μας, οι οποίοι θέλουν να πατήσουν πόδι κάνοντας κουμάντο στα αποθέματα της χώρας.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

No comments: