Sunday, January 06, 2013

Υγεία: Πανάκριβο αγαθό για τους πλέον ευάλωτους και τις πλέον ευάλωτες

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4018:2013-01-06-16-18-09&catid=10:health&Itemid=25

Κυριακή, 06 Ιαν. 2013, 18:16
Με μία ξεκάθαρα ρατσιστική απόφαση οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας-Υγείας κατέληξαν στην αναπροσαρμογή των κλειστών νοσηλίων για τους πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των τρίτων χωρών, που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδος και συγκεκριμένα στο διπλασιασμό της αναγραφόμενης τιμής στον πίνακα Κλειστών Ελληνικών Νοσηλίων (Κ.Ε.Ν.) για τους πολίτες των ανωτέρω κατηγοριών.
Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, για το ελληνικό κράτος όσοι/ες αλλοδαποί/ες διαμένουν παράνομα στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ζουν κατά κανόνα κάτω από το όριο της φτώχειας, θεωρούνται για κάποιο ευφάνταστο λόγο προύχοντες και τιμωρούνται με διπλάσια νοσήλια στα νοσοκομεία. Έτσι, αν ένας/μία μετανάστης/στρια χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα μέχρι σήμερα δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει στην κάλυψη των νοσηλίων από ιδίους πόρους επειδή είναι άπορος και ανασφάλιστος, τώρα απλά θα αδυνατεί.
Η απάνθρωπη πλευρά αυτού του μέτρου γίνεται ακόμα πιο εμφανής στην πιο ευαίσθητη φάση της ζωής μίας γυναίκας, που είναι το στάδιο του τοκετού. Τα νοσήλια για τον τοκετό με τη νέα ρύθμιση φτάνουν πλέον σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που προβλέπεται να αποθαρρύνει πολλές μετανάστριες από την επιλογή γέννας στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή τόσο των ίδιων όσο και των νεογνών.
Οι απρόβλεπτες συνέπειες του μέτρου αυτού εντείνουν την ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στη χώρα μας, η οποία τείνει να μετατραπεί σε κρίση των αξιών του ανθρωπισμού, τόσο για την ελληνική πολιτεία, όσο και για ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Η στροφή σε μία πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις στοιχειώδεις αρχές του ουμανισμού, πρέπει να γίνει άμεσα, προτού η κρίση προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις με  επώδυνες συνέπειες για όλους.
Θεματική Ομάδα Υγείας
Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

No comments: