Monday, February 18, 2013

Αγανάκτηση, οργή, θλίψη, πόνο, αγωνία και λίγη μόνο λίγη ελπίδα είναι η εικόνα που αποκομίζει κανείς αυτές τις μέρες μεταξύ των υπερήλικων βορειοηπειρωτών.

Αγανάκτηση, οργή, θλίψη, πόνο, αγωνία και λίγη μόνο λίγη ελπίδα είναι η εικόνα που αποκομίζει κανείς αυτές τις μέρες μεταξύ των υπερήλικων βορειοηπειρωτών. Σχετίζεται με την εφαρμογή του Νόμου 4093/2012 και των διατάξεων αυτού, που καταργούν τη λήψη συντάξεων από ομογενείς, μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Πηγαίνουν να βρουν μια άκρη στο γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο. Δεν έχουν λόγια. Δύο δάκρυα στα ρυτιδωμένα μάγουλά τους αποτελούν τον όλο διάλογο και ταυτόχρονα την πιο σκληρή διαμαρτυρία κατά της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου.

Οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι στο χώρο της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία υπογραμμίζουν με έμφαση ότι δεν πρόκειται απλώς για μια μικρή οικονομική βοήθεια των 300 ευρώ ανά ζεύγος της μητέρας Πατρίδας. Αφορούσε την ίδια την ύπαρξή τους ως άτομα και ως σύνολο. Ήταν η ελληνική αξιοπρέπεια, η συντήρηση των σπιτιών τους και του τόπου τους, η αντίσταση στην επίθεση του μαύρου χρήματος για την αλλοίωση της ελληνικότητας των περιοχών τους. « Ήταν η αξιοπρέπεια του παππού να κάνει ένα δωράκι στα εγγόνια του, αναφέρει ο ποιητής Ανδρέας Ζαρμπαλάς, ο οποίος προσθέτει, μετά την μαζική φυγή προς Ελλάδα των παιδιών και νέων, σ΄αυτούς, την τρίτη γενιά, είχε μείνει ευθύνη να διατηρηθεί ζωντανή η εθνική ελληνική μειονότητα.»

«…Ποτέ δεν περίμεναν να αντιμετωπιστούν γραφειοκρατικά ως άψυχα όντα από οποιονδήποτε φορέα που διαχειρίζεται τα θέματα στην Μητρόπολη. Θεωρούν ότι έστω κι αν δεν περισσεύει λίγο χρήμα να το μοιραστούμε, περισσεύει αδελφική αγάπη και ειλικρίνεια να ξεπεράσουμε από κοινού τις δυσκολίες..», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Κόμμα των Ελλήνων

«…Σε ένα κλίμα έξαρσης εθνικισμού και πιέσεων προς τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αυτά τα νέα μέτρα δεν πλήττουν απλά και μόνο την αξιοπρέπεια του Ελληνισμού αυτού, αυτά τα μέτρα τραυματίζουν θανάσιμα την ίδια την ύπαρξή του….», αναφέρει στη δήλωσή της η πολιτική οργάνωση της ε.ε. μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την αγανάκτηση και την ψυχολογική κατάσταση των υπερήλικων στην εθνική ελληνική μειονότητα αυτές τις μέρες. Κατά τον αντιπεριφερειάρχη Αργυροκάστρου, Παναγιώτη Λιούλιο, «είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα εδώ θα αλλάξουν όλοι οι συσχετισμοί, συμπεριλαμβανομένου των σχέσεων με την αλβανική πλειοψηφία. Τα πάντα θα είναι εις βάρος του Ελληνισμού στην Αλβανία» .

No comments: