Friday, July 25, 2014

Παρέμβαση Πύρρου Δήμα για την διοικητική διαίρεση στην Αλβανία

Τους τελευταίους τρεις μήνες, παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον την συζήτηση που διεξαγόταν με αφορμή την νέα διοικητική διαίρεση στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην γενέτηρά μου την Χιμάρα.
Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν τοποθετήθηκα επι του θέματος είναι η πεποίθησή μου πως αυτά τα ζητήματα πρέπει να λύνονται με διάλογο και αλληλοκατανόηση. Βλέποντας το τελικό σχέδιο που πήγε προς ψήφιση στην αλβανική βουλή, κατάλαβα πως η στάση μας δεν εκτιμήθηκε και οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψιν. Η πρόταση αυτή είναι απαράδεκτη, αντίθετη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Ο μόνος στόχος που υπηρετεί είναι η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής.
Όλο αυτό το διάστημα ως Βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είχα τακτικές επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο στον οποίο μετέφερα τις ανησυχίες και τα αιτήματα των συμπατριωτών μου.
Έστω και την τελευταία στιγμή ελπίζω πως θα επικρατήσει η λογική και θα βρεθεί λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές.
Πύρρος Δήμας
Βουλευτής επικρατείας ΠΑΣΟΚ

Me reformën territoriale synohet ndryshimi demografik i Himarës

Reagimi i Dhimës:
Në tre muajt e fundit, unë e kam ndjekur me interes të madh debatin që është mbajtur me rastin e ndarjes së re administrative në Shqipëri dhe veçanërisht për vendlindjen time Himarës. Arsyeja pse nuk kam reaguar më parë publikisht për këtë temë, ka qenë besimi im se këto çështje duhet të zgjidhen nëpërmjet dialogut dhe mirëkuptimit të ndërsjelltë. Por duke parë draftin përfundimtar që shkoi për votim në parlamentin shqiptar, kam kuptuar se qëndrimi i palës greke, nuk është vlerësuar dhe se propozimet tona nuk janë marrë parasysh. Ky draft është i papranueshëm, në kundërshtim me legjislacionin europian dhe çdo koncepti të së drejtës ndërkombëtare.
Qëllimi i tij i vetëm i shërben ndryshimit të përbërjes demografike të rajonit. Gjithë kohës si deputet i PASOK-ut kam pasur kontakte të rregullta me Ministrin e Jashtëm dhe kryetarin e PASOK-ut, Venizelos, të cilit i kam përcjellë shqetësimet dhe kërkesat e bashkatdhetarëve të mi. Së fundi uroj që do të gjendet një zgjidhje që do të kënaqte të dy palët.


No comments: