Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Wednesday, July 23, 2014

Komisioni i Reformes Territoriale thyen kriteret e reformes vetem per minoritetin

NEWS ALERT

Κοινότητες Ελλήνων αποσπώνται από περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό

Τη σκληρή αντίδραση των παραγόντων και φορέων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας προκάλεσε η τελική μορφή του χάρτη της νέας διοικητής διαίρεσης στην Αλβανία, που προτείνει η αρμόδια κοινοβουλευτική και κυβερνητική επιτροπή.

Η αντίδραση αφορά το γεγονός ότι η τελική μορφή της διοικητικής διαίρεσης που προτείνεται, αποσπά ελληνικές μειονοτικές κοινότητες από τις περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό σε όφελος δήμων με αλβανικό πληθυσμό. Τέτοιες περιπτώσεις, κατά τον έλληνα μειονοτικό βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διοικητική διαίρεση, Ανδρέα Μάρτο, αφορούν τις μειονοτικές επαρχίες Αλίκου, Μεσοποτάμου, Λιβαδιάς και Φοινικιού, στους νομούς Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.

Κατά την απόφαση της επιτροπής αποσπούνται προκλητικά τέτοια ελληνικά μειονοτικά χωριά όπως της Τσούκας, που ενώνεται με το δήμο των Αγίων Σαράντα, η κοινότητα Ευαγγελάτες, που ενώνεται με το δήμο της Κονίσπολης αποτελούμενος από αλβανικά τσαμοχώρια, του Γαρδικακιού, που ενώνεται με το δήμο Δελβίνου κλπ. Το γεγονός στάθηκε αφορμή ώστε ο κ. Μάρτος, να καταψηφίσει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.

Στην αντίδραση του ο κ. Μάρτος επικαλέστηκε την βασική αρχή της διοικητικής διαίρεσης στην Αλβανία. Κατά την αρχή αυτή η νέα διοικητική διαίρεση θα στηρίζονταν μόνο διοικητική συνένωση των υπαρχόντων επαρχιών σε δήμους και όχι αλλοίωση αυτών. Αλλοίωση ωστόσο παρατηρείται μόνο στις ελληνικές μειονοτικές παραδοσιακές επαρχίες. Ταυτόχρονα, η απόφαση της επιτροπής παραβιάζει ωμά και το άρθρο 16 της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο προστατεύει περιοχές με αμιγή μειονοτικό πληθυσμό από παρόμοιες αλλοιώσεις.

Οι τροποποιήσεις αυτές στο χάρτη έγιναν την τελευταία στιγμή και αφού στην επιτροπή προσήλθε το Κόμμα το Τσάμιδων PDIU, το οποίο μέχρι τώρα απείχε με κοινή απόφαση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την συμμετοχή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το κόμμα των Τσάμιδων τη συνέδεσε με την ικανοποίηση και του αιτήματος σχηματισμού δήμου της Τσαμουριάς με κέντρο την Κονίσπολη. Το Κόμμα των Τσάμιδων έχει στη Βουλή 5  βουλευτές και η μεταβίβασή του από την αντιπολίτευση στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημαίνει ώστε η κυβέρνηση θα αυξήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ από 84 σε 89 έδρες από 140 που αποτελείται η αλβανική βουλή.

Ξεκινώντας από το παρασκήνιο αυτό ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλης Ντούλες σε σημερινή συνέντευξη τύπου στα Τίρανα μίλησε για αποφάσεις της Επιτροπής Διοικητικής Διαίρεσης, που ξεκινούν από ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων. Ο κ. Ντούλες έκρινε ότι απόφαση αυτή αντιβαίνει τις αρχές που έθεσε για την διοικητική διαίρεση η ίδια η κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ιστορική, παραδοσιακή και εθνική πραγματικότητα. Κάλεσε το πρωθυπουργό της χώρας Έντι Ράμα να μη ψηφίσει η κυβέρνηση το συγκεκριμένο χάρτη. Δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά και ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας , σε περίπτωση που η Βουλή ψηφίσει το συγκεκριμένο χάρτη.

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον, ΜΕΓΑ. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για μαγειρέματα που έχουν στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων του κόμματος των Τσάμιδων και θεωρεί βαρύ πλήγμα στην ακεραιότητα της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε σήμερα κεντρικό θέμα στον αλβανικό τύπο και ΜΜΕ.


Tiranë, 28 prill 2014 – Komisioni i Posaçëm Parlamentar për Reformën Adminsitrativo-Territoriale miratoi sot kriteret e propozuara për ndarjen e re administrativo-territoriale të Shqipërisë. Ministri i Shtetit për Çështjet Vendore, Bledi Çuçi prezantoi para Bashkëkryetarit, Bashkim Fino dhe anëtarëve të tjerë të komisionit, kriteret teknike të cilat janë përgatitur nga ekspertët vendas dhe të huaj si dhe janë produkt i konsultimeve gjithëpërfshirëse të zhvilluara në mbarë vendin. 

Ministri Çuçi propozoi që njësitë e reja bazë të qeverisjes vendore mund të krijohen brenda kufijve të rrethit, ose nga territore të dy ose më shumë rretheve, nëse plotësohen kriteret e mëposhtme:

a. Njësia e re e krijuar është një zonë funksionale* më vehte.

b. Distanca e territorit me qendrën e njësisë mundëson ofrimin e gamës së plotë të shërbimeve për banorët e saj.

c. Njësia e re e krijuar respekton parimin e vazhdimësisë territoriale.

d. Duhet të ketë një numër të konsiderueshëm banorësh (mesatarisht mbi 30.000 banorë), mbështetur edhe në karakteristikat gjeografike të zonës.

e. Ka një traditë historike dhe karakterizohet nga lidhje tradicionale mes banorëve të gjithë territoreve përbërës;

f. Si rregull, kufijtë e komunave që bashkohen me njësitë e reja nuk do ndahen, por bashkohen si një e tërë me njësinë e re.

Per NJQV-te qe kane shumice popullsie nga minoritetet etnike kriteret do te jene te vecanta duke respektuar marreveshjet dhe konventat nderkombetare dhe europiane.

No comments: